Med nedlæggelsen af Farum Billedskole er kimen lagt til Furesø Kulturskole. Centerchef Peter Rostgaard ser frem til den videre proces.
En stille revolution er på vej i kulturlivet i Furesø Kommune. For der er tradition for, at kulturlivet er foreningsdrevet, men med årene er foreningsarbejdet blevet administrativt tungere.
Ved årsskiftet valgte Farum Billedskole at nedlægge sig selv som forening og køre holdene videre under Furesø Musikskoles administration.
Det var billedskolens leder, Charlotte Carstensen, som første gang præsenterede ideen for kulturforvaltningen. Det skete for at sikre arven efter Karen Palsgaard, som i 1994 etablerede Farum Billedskole med det formål, at Farums børn kunne bruge deres fritid til kunstneriske og kreative aktiviteter. Da Karen i 2017 desværre afgik ved døden, overtog Charlotte Carstensen, der var ansat som billedskolelærer, den administrative ledelse af foreningen i samme ånd som den var blevet skabt.
Furesø Musikskole har erfaring med denne form for administration. For mere end 10 år siden overtog de administrationen af Galaksens teaterskole, og det har fungerer rigtig godt i alle årene.
Det har ført til, at Kultur og Fritidsforvaltningen nu arbejder henimod etableringen af en kulturskole efter den model, som 50% af landets kommuner og størstedelen af de nordsjællandske kommuner er gået over til.
I en kulturskole er der en fælles ledelse og administration af flere forskellige kunstneriske linjer – musik, billedkunst, teater, litteratur etc., alt efter kommunernes profil.
– Den samlede administration frigør ressourcer til undervisningen, og den fælles ledelse giver institutionen en profil i det kommunale landskab, der gør det muligt at nå et bredt udsnit af kommunens børn og unge samt byde ind på velfærdsdagsordenen og de sårbare målgrupper, fortæller centerchef Peter Rosgaard.
Det er især arbejdet med de sårbare børn og unge, som vægtes i forbindelse med arbejdet med en kulturskole.
– Furesø Kommune forventer, at samordningen af flere kreative og musiske fag under en kulturskole vil gøre det muligt i højere grad at bringe det kulturelle område i spil i forhold til de udfordringer vi aktuelt står overfor med en stor gruppe børn og unge, der mistrives. Desuden vil en kommunal kulturskole i højere grad end en forening indgå i langsigtede partnerskaber med skolerne om styrkelsen af det kreative tilbud til alle kommunens børn. Kulturskolen vil desuden kunne udnytte kulturhusets værksteder med større fleksibilitet, og dermed styrke kulturhusets kunstfaglige profil, forklarer Peter Rosgaard.
I marts afholdes et planlægningsmøde, hvor de relevante ledere samler op på erfaringerne med overdragelsen og sætter rammerne for den kommende kulturskoles profil og organisering.