Ejeren fik ikke tilladelse, men mulighed for at nedrive stråtaget, og den greb han. I dag synes situationen fastlåst. Furesø Kommune erkender, at man kunne have håndteret sagen bedre.
I dag ligner Fruegård nærmest en ruin. Ikke mindst fordi det smukke stråtag er taget af.
Her ude for enden af Laanshøj står den gamle gård fra 1855 og forfalder i fuldstændig afpillet tilstand. Ingen står til at tjene på det. Situationen synes fastlåst. Det er svært at komme videre.
Hele sagen starter i 2023, da den daværende ejer ønskede at skifte stråtaget ud med et moderne tag. Det fik Furesø Kommune til at give et paragraf 14 forbud imod ændring af tagmaterialet, og dermed varsle et kommende lokalplanforslag, der skal foreligge inden et år.
Ejeren satte ejendommen til salg. Den blev solgt i november 2023 for 13.25 mio. kr.
Den nye ejer ville renovere Fruegård til moderne familiebolig og selv flytte ind. Han fandt hurtigt store skavanker i bygningerne og kunne ikke få materialerne til at passe med, at den bevaringsværdige gård skulle være fra 1855. Efter hans vurdering er den fra 1950erne.
Så starter balladen
I april måned vurderede Furesø Kommunes forvaltning, at paragraf 14 forbuddet følger ejeren og ikke selve ejendommen. Den 8. april varslede kommunen derfor et nyt paragraf 14-forbud efter en partshøring.
I tidsrummet fra den 8. til den 19. april var der således ikke et forbud imod at nedrive stråtaget. Dette fik ejeren bekræftet skriftligt og mundtligt.
Den 16. april meddelte ejeren af Fruegård kommunen, at han var gået i gang med at nedrive stråtaget. Kommunen besigtigede efterfølgende ejendommen og konstaterede, at stråtaget var væk. Med ejendommens nye udseende var der intet grundlag for at udstede et nyt paragraf 14-forbud.
Medlemmerne af Plan- og Byudviklingsudvalget fik herefter en række henvendelser fra borgere. De bad derfor forvaltningen om at undersøge om paragraf 14-forbuddet fulgte ejeren eller ejendommen.
Furesø Kommune henvendte sig til Plan- og Landdistriktsstyrelsen, som svarede, at det efter deres vurdering fulgte ejendommen. Furesø Kommune følger den praksis fremover. Efterfølgende er et nyt paragraf 14-forbud imod nedrivning af ejendommen meddelt. Siden er forslaget til temalokalplan for bevaringsværdige bygninger publiceret. Det har samme retsvirkning som et paragraf 14-forbud. Lokalplanforslaget er således det, der nu betinger, at ejeren af Fruegård skal søge om dispensation hos kommunen, før han ændrer på bygningens udvendige udseende.
Sagen blev mere dramatisk, da brandvæsenet blev kaldt ud til en brand på Fruegård. Ifølge politiets vagtchef var det udramatisk. Ifølge ejeren handlede det om et hyggebål i god afstand af gården.
Så nu står man med en gård uden tag. En løsning beror på, at ejeren beslutter sig for, hvad han vil og søger om dispensation om det hos kommunen. Udgangspunktet er, at Fruegård skal bevares.
Ejeren har sendt mail til Furesø Kommune, hvor han spørger om, han er berettiget til en erstatning. Det er han ifølge flere jurister ikke, da man som borger har en pligt til at kende lovgivningen også selvom kommunen giver forkerte beskeder.
Ejeren har rettet henvendelse til Alt om Furesø og har videresendt korrespondance mellem ham og forvaltningen. Her fremgår det tydeligt, at Furesø Kommune ikke kunne forhindre ham i at rive taget ned fra den 8. april til den 19. april. Samme besked har han fået mundtligt af forvaltningen.
Ejeren af Fruegård mener, at han har fået tilladelse til at rive taget ned. Direktør for By og Kultur i Furesø Kommune, Claus Torp, er ikke enig. Han beskriver det som, at ejeren fik en mulighed for at rive stråtaget ned i det retlige tomrum, der opstod, mens der var en partshøring om sagen, og at han gjorde det, selvom han har været bekendt med kommunens ønske om at bevare stråtaget.
Claus Torp vil gerne sige følgende om sagen.
– Furesø Kommune har erkendt, at vores vurdering af paragraf 14-forbuddet ikke er den samme som Plan- og Landdistriktsstyrelsens. Furesø Kommune lægger styrelsens vurdering til grund for sagsbehandling fremadrettet. Sagen havde stået et andet sted i dag, hvis vi havde taget samme vurdering som Plan- og landdistriktsstyrelsen fra start, siger Claus Torp.
Hvis temalokalplanen vedtages, skal ejeren søge om dispensation til udvendige ændringer, før han kan gå i gang med det. Myndigheden vil i forhold til tilladelserne være Furesø Kommune.
– Furesø Kommune er fortsat klar til at prioritere sagen, og døren står stadig åben for en dialog med ejeren om muligheden for at genopbygge gården med respekt for bevaringsværdierne lyder det fra Claus Torp.
6 kommentarer til “Fruegård – Ikke forvaltningens fineste stund”
Det virker helt absurd, at en ejer, som blot ønsker at modernisere en bygning til fordel for sin familie, skal stå over for så mange barrierer fra kommunen og dens bureaukrati. Hvis ikke engang kommunen, som har ansvaret for at kende og håndhæve lovgivningen, selv har styr på reglerne, hvordan kan en almindelig borger så forventes at navigere i det? Det fremstår som dybt useriøst og inkompetent, at de som sidder med disse sager dagligt, ikke kan give klare svar, men i stedet blot fungerer som en stopklods. Det virker ærligt talt som om, at der er en vilje til at forhindre enhver form for fremskridt – og det uden nogen rationel grund. Det er en ommer!
Så ejer har intet gjort ulovligt! Så burde man give dem tilladelse til at bygge op sim de ønsker.
Alt for mange borgere bliver trykket af kommunen ang deres byggerier.
Jeg har fulgt med i hvad der sker oppe på fruegaard, det virker til ejeren sætte tingene i stand i god kvalitet, både med isolering af længerne, bygger nye indervægge i staldene.
Måske man skulle stole på han bygger noget rigtig flot. Det er jo kun hovedhus der er søgt nedrivning på.
Så standen må virkelig være dårlig, synes også billederne viser skimmelsvamp og råd .
Held og Lykke til ejeren og håber sgu han får bygget et lækkert sted til sin familie
Så forsvinder der endnu en gammel gård i Værløse på grund af kommunal skødesløshed.
Beklageligt, men fejl sker desværre, siger kommunen, som netop har måttet indrømme også at have kludret med den nye forpagtning af Furesøbads restaurant.
Må jeg foreslå, at udvalget for Plan og Byudviklling fremover overvåger, at forvaltningen udfører sit arbejde med større omhu.
Er det alene skødesløshed, det handler om?
Jeg står fuldstændigt uforstående overfor, at de mange henvendelser inkl. løbende fotodokumentation til forvaltning m.fl. ikke har haft nogen som helst virkning.
Kære John Allentoft, du skulle nødig snakke om at “overvåge forvaltningen”, hvis nogen politiker lå under for forvaltningers medarbejdere så var det dig,
Jeg huske flere eksempler på hvor du som formand for daværende MTP? udvalg, lovede os forretningsdrivende både det ene og det andet, men da først forvaltningen havde haft fat i ørene på dig, så rygsvømmede som en anden søndags radikal, det var ikke de konservatives finest tid.
Den nye ejer er murer og har et stort murefirma, mon ikke han har vidst nøgagtig hvad han har købt..
Der er lukket for kommentarer.