Furesøs ældrepleje har en høj andel af sosu-er med kort uddannelse

Sort på hvidt. Furesø Kommune har en meget stor andel af sosu-hjælpere med den korte uddannelse i forhold til nabokommunerne.

Indenfor de sidste måneder har Furesø Kommunes ældrepleje fået to påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed. På såvel Plejecenter Solbjerg som Plejehjemmet Svanepunktet haltede det gevaldigt med dokumentationen.

Dokumentationen er nøglen til de ældres trivsel
Dokumentationen er det vigtigste element i forhold til patienternes pleje. Det er i journalen, at alle detaljer omkring patientens helbred, ernæring, motion og almen trivsel.
En gennemgang af Kommunernes Landsforenings tal viser, at Furesø Kommune har en meget høj andel af sosu-hjælpere med den 1-årige i forhold til sosu-assistenter med den 2 ½-årige uddannelse.
Ifølge søgningen har Furesø 120,5 årsværk med assistentuddannelsen og 177 årsværk med hjælperuddannelsen. Det er meget markant i forhold til nabokommunerne. Gladsaxe og Ballerup har flere årsværk med assistentuddannelse end hjælperuddannelse.
Centerchef I Furesø Kommune, Helle Winther Dahl, oplyser, at kommunens egne tal er 104 sosu-assistenter og 176 sosu-hjælpere i ældreplejen.
– Begge medarbejdergrupper gør stor fyldest i ældreplejen. Vi har løbende fokus at opkvalificere begge medarbejdergrupper herunder på at videreuddanne sosu-medhjælpere til -assistenter. Vi tilbyder samtidig voksenelevløn til studerende, hvis de er over 25 år, siger centerchef Helle Winther Dahl.

Alt om Furesø har spurgt, hvilken betydning denne fordeling af sosu-assistenter og hjælpere har i forhold til journalisering/dokumentation?
– I forhold til dokumentationen, så er der ikke nødvendigvis en direkte sammenhæng mellem antallet af medarbejdere og kvaliteten af den sundhedsfaglige dokumentation, siger Helle Winther Dahl.
Ifølge centerchefen handler det ikke kun om uddannelsen.
– Kvaliteten afhænger også af medarbejdernes kompetencer og de konkrete rammer indenfor området. På baggrund af de pågældende tilsyn arbejder vi i Furesø Kommune målrettet med at skabe de bedste betingelser for medarbejderne, således at de både har de nødvendige kompetencer og rammer til at sikre dokumentation af høj faglig kvalitet. Konkret har vi gennemført undervisning af medarbejderne, vi foretager systematisk gennemgang og opfølgning på den sundhedsfaglige dokumentation, og vi arbejder med at skabe patientsikre arbejdsgange indenfor det sundhedsfaglige område. Vi begynder at se en positiv effekt af den målrettede indsats, lyder det fra Helle Winther Dahl.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Furesøs ældrepleje har en høj andel af sosu-er med kort uddannelse”

  1. Helle Vallentin - Enhedslisten medlem af udvalg for ældre og sundhed

    Arbejdsopgaverne for SOSU’ erne bliver mere og mere krævende og dermed mere komplekse. Det stiller større krav til personalets kompetencer. FOA mener at 70 % at deres medlemmer er udfordret på grundlæggende skrive- og læsefærdigheder . Så længe der ikke investeres i grundlæggende efteruddannelse tvivler jeg på, at den nødvendige dokumentation kommer på plads. Det har jeg råbt op om i årevis – uden at der er sket noget af betydning. Jeg er derfor ikke det mindste overrasket over, at det halter med den vigtige dokumentation.

Der er lukket for kommentarer.