
Udvalget for Natur- og Klima har fået forvaltningens oplæg til græsningsprojektet for Præstesø og Hjortøgård. Naturplejelaug inkluderes i projektet.
Af Mikkel Kjølby
Flere foreninger og naturplejelaug har i årtier stået for naturplejen ved Præstesø og på Flyvestation Værløse. Ifølge Alt Om Furesøs oplysninger var beskeden i første omgang, at de ikke var en del af Furesø Kommunes samlede græsningsprojekt for området, men så ændrede forvaltningen mening.
Nu skal Udvalget for Natur og Klima tage stilling til et projektforslag, som balancerer hensynet til den sociale indsats og de rekreative interesser, samtidigt med at så store arealer som mulig plejes med naturlig græsning.
25 familier er med i foreningen Koklapperne, som står for afgræsningen af en fold på ca. 6 ha syd for Præstesø. Folden afgræsses i perioden ca. maj – november af 7 Angus-kreaturer, som ejes af en privat landmand. Medlemmerne af Koklapperne fører tilsyn med dyrene og aftager en del af kødet efter slagtning.
Det er tanken, at flytte Koklapperne over til Gråoksefolden ved Søndersø. Folden udvides i samme omgang videre op langs Søndersøs sydøstlige bred. Folden er mindre end Kohusfolden, men stor nok til at foreningen fortsat kan få slagtekød.
Flytningen åbner mulighed for en samlet fold på 12 hektar rundt om Præstesø. Her er der plads til tre kommunale Galloway-kreaturer.
Foreningen Naturplejelaug Laanshøj står for afgræsning og naturpleje på den nordlige del af området. Her afgræsser to Galloway og tre geder en fold på ca. tre hektar.
Området ved Hjortøgård er inddelt i fire folde på samlet 12 hektar. De afgræsses af får med base i Romneyhallen.
I det nye forslag etableres tre folde i området. Naturplejelaug Laanshøjs fold ændres ikke. Dertil laves en fold på ca. 4,5 ha omkring Hjortøgaards bygninger, hvor får kan græsse, og en større fold mellem denne fold og op til Naturplejelaugets fold.
I folden omkring Hjortøgaards bygninger vil der gå en fast bestand på 10-12 får, som læmmer hvert år i Romneyhallen.
I den store fold kan der gå 2-4 Galloway på helårsgræsning. Her sikres adgangen med klaplåger, så børnene fortsat kan udforske området.
