
Forsyningstilsynet har offentliggjort afgørelsen i sagen om Niqhat Kamals gyldne håndtryk på 12 mio. kr.
Af Mikkel Kjølby
Det vakte betydelig harme, da det kom frem, at Farum Fjernvarmes afgående direktør, Niqhat Kamal, fik et gyldent håndtryk på 12 mio. kr. i forbindelse med fusionen med Vestforbrænding.
Forsyningstilsynet tog sagen op og har undersøgt om fratrædelsesaftalen har medført urimelige fjernvarmepriser.
– På den anførte baggrund finder Forsyningstilsynet samlet set, at Farum Fjernvarme fratrædelsesaftale med direktøren ikke medfører varmepriser eller andre betingelser, som er urimelige eller i strid med varmeforsyningslovens prisregulering. Dette navnlig henset det oplyste om, at den omtalte frie kapital på ca. 10,75 mio. kr. hidrørende fra Farum Fjernvarme i sin helhed vil blive anvendt til at afvikle fratrædelsesaftalen med direktøren, skriver Forsyningstilsynet i konklusionen.
Bestyrelsesformand for Farum Fjernvarme, Henrik Haugaard Pedersen, skriver følgende på selskabets hjemmeside:
– Forsyningstilsynet har i sagen fundet, at fratrædelsesaftalen mellem Farum Fjernvarme og selskabets tidligere direktør ikke medfører varmepriser eller andre betingelser, som er urimelige for forbrugerne eller som i øvrigt er i strid med varmeforsyningslovens regler om prisregulering. Forsyningstilsynet foretager sig dermed ikke yderligere i sagen. Farum Fjernvarme noterer sig afgørelsen og betragter dermed også sagen for værende afsluttet.
Sådan gik det til
Farum Fjernvarmes bestyrelse gav Niqhat Kamal en uopsigelighed på 10 år i kontrakten i forbindelse med det store projekt med etableringen af varmepumpen i Farremosen. Nighat Kamal blev ansat i 2009, men de nye betingelser blev vedtaget af bestyrelsen i 2020.
Der opstod problemer med varmepumpen i indkøringsfasen og på samme tid steg gas- og elpriserne, fordi Rusland invaderede Ukraine. Farum Fjernvarme var nødt til at fyre op i el- og gaskedlerne. Det medførte massive prisstigninger for fjernvarmekunderne i Farum. Bestyrelsen blev pålagt at arbejde for at en sammenlægning med Vestforbrænding. Det skete den 1. januar 2024.
I den forbindelse var det et krav fra Vestforbrændings side, at direktøren ikke fulgte med over i sammenlægningen. Dermed blev den 10-årige uopsigelighed i Niqhat Kamals udgangspunktet for forhandlinger om fratrædelsesaftalen med Farum Fjernvarme.
Efter forhandlinger blev det gyldne håndtryk forhandlet ned til 12 mio. kr. Forsyningstilsynet tog sagen op, og er nu klar med en afgørelse.
– Forsyningstilsynet træffer afgørelse om, at en fratrædelsesaftale mellem Farum Fjernvarme a.m.b.a. og en direktør i selskabet samlet set ikke medfører varmepriser eller andre betingelser, som er urimelige eller i strid med varmeforsyningslovens prisregulering, lyder det i afgørelsen fra Forsyningstilsynet.
Videre lyder det i resumeet:
– Forsyningstilsynet finder, at fratrædelsesaftalen mellem Farum Fjernvarme a.m.b.a. og selskabets direktør samlet set ikke medfører varmepriser eller andre betingelser, som er urimelige eller i strid med varmeforsyningslovens prisregulering. Forsyningstilsynet lægger vægt på, at løn, herunder vederlag i forbindelse med fratrædelse, er en driftsomkostning, som kan indregnes i varmepriserne, at det er sædvanligt, at erhvervsvirksomheder aftaler udbetaling af et vederlag ved direktørers fratrædelse, og at dette også gælder for varmeforsyningsvirksomheder, at ca. 10,75 mio. kr. af fratrædelsesaftalen ikke indregnes i varmeprisen, men finansieres af fri kapital (indskudskapital) hidrørende fra Farum Fjernvarme a.m.b.a. og at fratrædelsesaftalens resterende del på ca. 1,25 mio. kr. er af en størrelsesorden, der kan indregnes i varmeprisen som en nødvendig omkostning.