Julens gåtur – Rundt om Søndersø

Søndersø er udstyret med en 5,5 km lang sti. Den perfekte julegåtur.

Vel nok den mest benyttede motionsrunde i Furesø Kommune. Søndersø er endda indrettet som hjertesti med kilometerpæle. Turen er på i alt 5,5 km.
Starten går ved parkeringspladsen ved Ballerupvej. Ind gennem den lille sti ned til Søndersø. Her kan man se en ejendom i to etager. Den fungerede i gamle dage som sommerbolig for direktøren for Københavns Forsyning. I dag er det private lejligheder.
Vi tager turen højre om, og støder først på en lille skov. Her forsøgte rigmanden Erik Frogne Knudsen at udvinde grus, som blev transporteret med tog op til Værløse Station, som dengang lå ved Læssevej. Lige bagved finder man Villa Solbrink, som Frogne Knudsen aldrig nåede at flytte ind i, idet han gik konkurs.
Skoven hed tidligere Meyers Skov efter en ejer. Det skulle have huset et genfærd. Det var en kniblingekræmmer, som blev slået ihjel på Værløse Kro og smidt i vandet. Spøgerierne holdt først op, da hans lig blev begravet på Kirke Værløse Kirke.
Skoven indeholder også udstillingshuset Skovhuset.
Nogle hundrede meter fremme kommer badebroen. Den blev etableret i 2009 af Furesø Kommune i fællesskab med grundejerforeningen og er utroligt populær.
Ved Jomfrubakken finder man nogle af byens flotteste huse med vild udsigt, men også den lille sti Soldaterstien med en stejl stigning. Den blev brugt af soldaterne i Værløselejren som genvej til stationen. Æbletræerne i lunden er fra en tidligere frugtplantage.
For enden af Søndersø kan man se den flot retablerede Præstesø som er et fredet fuglereservat.
Den nordlige del af Søndersø er den dybeste og indeholder jernholdige kilder. Efter krigen i 1864 forsøgte Dr. Heiberg at tørlægge søen. Han nåede halvvejs, men kilderne sprang som aldrig før, og han gav op og solgte søen til Københavns Kommune.

Den tyske bierstube
Efter det skarpe sving til venstre ved den indimellem ildelugtende pumpestation, når man frem til en kampestensbygning og en række firkantede indhug i skoven. Det er en tidligere bierstube for de tyske soldater under anden verdenskrig samt skjul til køretøjer i tilfælde af angreb.
Lidt længere fremme når man fugletårn, som man bør stoppe ved. Søndersø har et rigt fugleliv.
Når man kommer til Værebro Ås udløb kan man spejde ind til højre. Her lå der en ridderborg på en holm ud i søen, som dengang i 1300-tallet var væsentligt større. Jon Raymundsen etablerede borgen, men hans søn Jon Jonsen Little blev mere kendt. Han er blandt andet Værløses dåbsfar, idet han mageskiftede med bispen og for første gang brugte ordet Witherløse i et dokument.
Efter et sving kommer der et lille asfaltstykke, det skyldes Søndersø Vandværk inde til højre. Den nuværende udgave er den tredje af slagsen. Vandet kommer fra en række lokale kilder, og blødgøres på Værket ved Søndersø, inden det pumpes videre til København.
Det øde område til venstre kaldes Bedstemorholmen, og hvis man virkelig insisterer kan man komme ud på en lille ø.
Tilbage ved den brede asfaltvej til Værket ved Søndersø kan man se et lille gult hus ved søen. Det er et gammelt pumpehus, som nu er i privat eje. Furesø Kommune har afvist at der kan laves privatbolig på stedet, men det kan bruges til offentlige formål.
Og så er vi ved vejs ende.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Julens gåtur – Rundt om Søndersø”

  1. Nina Porsager Seierøe

    Kan det mon passe at badebroen blev lavet i 2009? Som tilflytter i 2010, mener jeg ikke den var der endnu?

Der er lukket for kommentarer.