Med 1500 deltagere i 2023 gør Kirke Værløse Høstfest sig forhåbninger om at være en ny årlig tradition. Den 21. september 2024 vender festlighederne på Den Gamle Skole tilbage med musik, aktiviteter og god mad. Et initiativ drevet af frivillige fra byen, som vil hylde fællesskabet i den lille landsby.
Af Malene Lorentzen Warner
Klokken syv en søndag morgen stod Catrine Søndergaard Byrne, Josh Greenberg og et par andre medarrangører klar til at rydde op efter en vellykket høstfest i 2023, der havde tiltrukket omkring 1500 deltagere. Den Gamle Skole lå badet i halmrester, og tiden var knap, da skolen var udlejet til en 70-års fødselsdag klokken 8.30. Catrine sendte med krydsede fingre et nødråb ud på Kirke Værløses Facebook-gruppe. Og inden få minutter strømmede flere til med affaldssække og river i hænderne
– Sidste år begik vi en fejl ved kun at have booket skolen til lørdagen. Men det piblede frem med mennesker, og så lykkedes det at få ryddet det hele. Det var fantastisk. Og det er det, som jeg tror, at det kan, det her fællesskab. Vi løser det og vi finder ud af det sammen, siger Catrine Søndergaard Byrne, der som frivillig står i spidsen for arrangementet sammen med Josh Greenberg, fire medarrangører og en lang række andre frivillige beboere fra byen.
Vil hylde sammenholdet og fællesskabet
Arrangørerne beskriver høstfesten som en fejring af fællesskabet for alle aldre, hvor beboerne i Kirke Værløse én dag om året, fra klokken 12 til 22, samles om god mad og drikke samt en række aktiviteter – fra petanque, dåsekast og kirketårnsture til ladcykelløb, danseshows, kor, musik og foredrag.
– Der er en interesse og åbenhed (red. i Kirke Værløse) for hinanden. Den er virkelig blevet stigende her de sidste fem eller seks år. Og høstfesten støtter op om det. Den cementerer måske, at vi kan godt det her sammen, og vi interesserer os for hinanden og lykkes om det.
I år skal der betales en lille entré for at afdække diverse faste omkostninger, hvilket er 35 kroner for voksne, og børn under 18 kommer gratis ind. En pris som kan lade sig gøre, da høstfesten udelukkende drives af frivillige fra byen.
– Det er den samlende effekt på byen, som er vores fokus og mål med høstfesten, forklarer Catrine Søndergaard Byrne.
Fra facebook-opslag til større ambitioner
Høstfesten begyndte i 2022 beskedent. Fra et simpelt opslag i den lokale Facebook-gruppe ”Kirke Værløse nabofællesskab” kom administrator Mie Nørgaard på idéen.
– Det startede som et lidt sjovt opslag fra Mie, hvor hun spurgte, om vi ikke skulle lave en høstfest til efteråret, hvis alle kom med noget eller hjalp til med noget. Og det syntes alle var en god idé, fortæller Catrine Søndergaard Byrne.
Flere beboere fra Kirke Værløse bidrog frivilligt med alt fra musik og loppemarked til mad- og drikkeservering.
– Idéen var egentlig bare, at vi skulle gå sammen som landsby, og se hvad vi kunne få ud af det. Stemningen var fantastisk, og alle bakkede op og syntes, det var fedt. Så tænkte vi, hey, det gentager vi. Og så går der lidt ambition i den, hvor vi ville gøre lidt mere.
Høstfesten fik i 2023 en opgradering med en scene, udvidet bar, endnu flere aktiviteter, og sponsorater, der ville støtte høstfesten. Og det blev en så stor succes, at det kom bag på Catrine Søndergaard Byrne og resten af teamet, der måtte løbe ekstra hurtigt under festlighederne.
– Vi tænkte, at der måske kom lidt flere i år (red. 2023). Men vi blev jo fuldstændig løbet over ende, da der simpelthen kom så mange. Jeg stod for baren og maden, og jeg måtte bede en nabo skynde sig ned i Netto undervejs efter flere grillpølser.
Et stærkt sammenhold blandt beboerne
Efter den overvældende succes i 2023, begyndte forberedelserne til årets høstfest allerede i november samme år. Selvom der er stor opbakning fra frivillige, kan Catrine Søndergaard Byrne fremhæve flere eksempler på byens sammenhold, som i sidste ende sikrer festens succes.
– Vi kunne se til høstfesten i 2023, at der kunne komme lidt regn. Så jeg sagde lidt i panik til mine sønner, at vi skulle have fat i vores store telt. Mens de kæmpede med det, så kørte jeg i Netto, da jeg skulle købe noget til festen. Og på vejen derhen stopper jeg lige efter indkørslen til Smedegade, og bakker lidt og ser, at der allerede er nogen andre, der har haft den samme tanke, fortæller Catrine Søndergaard Byrne.
Selv da MobilePay ikke virkede på et ret kritisk tidspunkt mellem kl. 19 og 20, fandt landsbyens beboere hurtigt en løsning på et problem ingen havde kunnet forudse.
– Vi stod i baren og tænkte, enten lukker vi baren, eller så skriver vi folks telefonnumre ned og hvad de har købt, så vi kan opkræve det senere. Så jeg sad hele søndagen og sendte anmodninger til omkring 50-60 mennesker. Alle betalte. Der var ikke én eneste, der ikke betalte
– Vi sørger for de nødvendige tilladelser og alle de praktiske ting. Men det hele kan kun lade sig gøre, fordi vi har en ånd i byen med, at vi løser det og overkommer udfordringerne sammen, siger Catrine Søndergaard Byrne.
Håber på flere frivillige
Selvom byens beboere er gode til at give en ekstra hånd, så håber Catrine Søndergaard Byrne og resten af teamet, at endnu flere frivillige vil melde sig i år
– Jeg tror, at vi nået dertil, hvor det er lidt ligesom i Vild med Dans. Folk tænker om de bedste par, at de er rigtig dygtige. Og så glemmer folk at stemme på dem, fordi de tænker, at de alligevel går videre.
Der er mange udgifter, omkostninger og praktiske opgaver, som kræver så mange hænder som muligt. Og de frivillige hænder er især afgørende, hvis høstfesten skal forblive en fast tradition.
– Der er ingen tvivl om, at hvis vi spørger folk, så vil de gerne, og der er stor interesse for det i det hele taget. Men det der med at få frivillige på forhånd er lidt sværere, siger Catrine Søndergaard Byrne.
Hvis man har lyst og mulighed for at give en ekstra hånd, kan man tilmelde sig som frivillig via https://www.kvhostfest.com/frivillig. Og mon ikke landsbyen igen i år lykkes med at fejre høsten sammen med alle, der har lyst til at kigge forbi og tage del i landsbyens nye initiativ.
Kirke Værløse Høstfest 2024 program
12.00: Fællessang
12.00: Stille auktion til indsamling
12.00-14.00: Børneloppemarked
12.00-16.00: Tiedye
12.30: SmåSNAK: Kender du flyvestationens historie?
12.30-16.30: Kagebod
12.30-16.30: Knapnåls-Badge Fremstillingsstation
13.00-16.00: Alt til haven
13.00: Bo Stief Playgrund Live (Jazz)
13.00, 14.30, 16.00: Kirketårnsture
13.00-15.00: Ansigtsmaling
13.00-15.30 og 16.00-17.00: Krearummet
13.00-16.00: Dåsekast
13.30-16.30: Petanque
14.00: SmåSNAK: Hindbær, hindbær, hindbær!
14.30: Ladcykelløb
14.30: Village Zumba
15.00: SmåSNAK: Annexgården Steffan og din haveråd
15.30: Søndersøskolen Kor
16.00: SmåSNAK: Bliv bedre til at lave mad!
16.30: Plante Konkurrence
16.40: Helium (Furesø Musikskole Band)
17.30: SmåSNAK: Øl & Quiz
18.00: Jens Werner Dans Opvisning
19.00: Mom & The Dads go New Wave
20.30: DJ Claus Hallengren
Kilde: Kirke Værløse Høstfest