Bygning 305 har fra den første plan for Sydlejren blev præsenteret været tiltænkt en rolle som foreningshus. Nu vil Furesø Kommune sælge til en privat aktør, men med samme formål.
Fra Pilothotel til Foreningshus
I sin tid var Bygning 305 base for redningseskadrillen Eskadrille 722 på Flyvestation Værløse. Siden nedlæggelsen af militærbasen i 2005 har bygningen stået tom, men det tidligt besluttet, at den skulle bruges til et foreningshus, når der kom liv i Sydlejren. Det er der kommet med Hangar 2 og 3 samt Furesø Skatepark lige ved siden af.
Så hvad er status med Bygning 305?
Gitte Elefsen, Centerchef i Center for Kommunale Ejendomme og Anlæg giver svaret:
– Status på bygning 305 er, at den pt. er ved at blive forberedt til at komme i udbud til salg. Det er tanken, at bygningen skal sælges til privat aktør, men at bygningen efter et salg stadig skal fungere som foreningshus. Bygningen indeholder og skal fremover også have et offentligt toilet, som bl.a. skal bruges af brugerne af skaterbanen. Furesø Kommunes vilkår for anvendelse at bygningen sikres med en brugsaftale som vi forventer skal være med en løbetid på 30 år, lyder det fra Gitte Elefsen.
Furesø Kommune er i disse år ved at nedbringe mængden af kommunale bygninger – også for at forbedre kommunens økonomi. Svaret skal formentlig ses i denne sammenhæng.
Formanden for borgerforeningen Jonstrup 89, Bo Søgaard, ser ingen grund til, at arven fra de gamle kommuner skal ødelægge det for en ny bydel, som mangler offentlige faciliteter.
– Hvorfor det skal eliminere den eneste mulighed for ydmyge forenings- og borgerfaciliteter i Jonstrup, der p.t. eksploderer med nye borgere, er uforståeligt, uforklarligt og uanstændigt, siger Bo Søgaard.
Jonstrup 89 har tidligere lavet skitser over, hvordan Bygning 305 kan komme mange foreninger og aktive borgere til gode. Derfor fik en gruppe borgere også stoppet salgsplanerne, men nu er de genoptaget.
– Vi kontaktede og afholdt møder med relevante fonde, afdækkede bygningens fysiske tilstand, udarbejdede renoveringsbudget og opstillede scenarier for fremtidig drift. Fondene var afvisende grundet fravær af en stærk foreningsforankring og grundet kommunens fravær i processen, men også fordi, vi på den korte tid ikke kunne præsentere den kommende organisering og et konkret projekt, der både fysisk og aktivitetsmæssigt kunne løfte den gemte og glemte bygning til lokalområdet strålende centrum, fortæller Bo Søgaard.
Han giver ikke meget for tanken om en privat ejer. Selvom kommunen har øget anvisningsretten fra 15 til 30 år.
– Uanset åremål for kommunens anvisningsret vil det ikke være bydelens hus. Når det kommer til ombygninger, aktivitetsindretninger og adfærdskodeks vil det altid være på en kommerciel ejers betingelser, og værdien i at poste egne foreningsmidler i en midlertidig bygning skal også iagttages. Der ligger også den usikkerhed, at hvis en ejer udnytter f.eks. 75% af huset kommercielt for at få det til at løbe rundt med kun 25% tilbage til lokalområdets og flyvestationens foreninger, er fleksibiliteten behersket, siger Bo Søgaard.
Se Jonstrup 89s skitser for den fremtidige anvendelse af Bygning 305 herunder.
2 kommentarer til “Kommunen vil sælge Bygning 305 – Jonstrup 89 stejler”
Den med de overnattende udenlandske piloter? Hvor har I det fra, bygningen var ESK 722’s hovedbygning med kontorer for det personale der var tilknyttet Redningseskadrillen ???
Hej Michael. Ganske enig. Mvh. Erling Jensen
Der er lukket for kommentarer.