Jens Hald satte sin arv ind på at stifte Oldtidsstifonden. Nu sikres fondens viden af kommunerne.
Rundt omkring i Furesø er der et væld af røde pæle. Hvis man scanner QR-koderne på pælene, får man læst en historie op på telefonen. I alt er der 48 pæle – her af står de 13 i Furesø Kommune.
Det er resultat af Oldtidsstifondens arbejde, og nu skal det fremtidssikres.
Ildsjælen Jens Hald valgte i sin tid at sætte sin arv ind i projektet. Med den kapital er der blevet arbejdet med at identificere oldtidsstrøg og udarbejde turforslag og endda en bog. Et vigtigt stykke arbejde, da egnen er præget af Vandskelsvejen, som i oldtiden var motorvejen fra Lejre/Roskilde til en bebyggelse ved Helsingør og videre over Øresund.
I 2023 henvendte Oldtidsstifonden sig til foreningen Naturpark Mølleåens sekretariat med et ønske om, at Oldtidsstifondens viden mm. overdrages til Naturpark Mølleåen.
Men sekretariatet for Naturpark Mølleåen anses ikke som det rette sted for samlet ejerskab og ansvar for Oldtidsstierne, som det er foreslået af fonden, da Oldtidsstiernes stiforløb rækker langt ud over Naturpark Mølleåen.
I stedet har Egedal og Furesø Kommuner anbefalet en model, hvor Furesø og Egedal kommuner – samt muligvis Allerød, Ballerup og Roskilde – tager ejerskab for projektet. Det indebærer, at hver enkelt kommune påtager sig ejerskab og ansvar for at formidle overfor borgerne, vedligeholde pæle mv. i deres egen kommune.
I Furesø blev det forslag anbefalet af Natur- og Klimaudvalget i denne uge.
Der må forventes en lille udgift i størrelsen 6.000 kr. årligt til vedligeholdelse af pæle og QR-koder for de pæle der er placeret i Furesø Kommen.
Det glæder Jens Hald.
– Vi er meget glade for kommunens beslutning, lyder det fra Jens Hald.