Den lokale amatørarkæolog Karl K. Nielsen har stået bag mange opsigtsvækkende fund. Det vigtigste af dem alle er helt bestemt Lundsbakkegraven.
Gravede efter grus til landingsbane
Tilbage i 1953 var Flyvevåbnet i gang med at anlægge den 3 kilometer lange landingsbane på Flyvestation Værløse. Materialerne blev hentet lokalt. Entreprenør Sophus Nielsen gravede derfor efter grus ved Præstesøen.
Den 5. august 1953 dukkede en bronzekogekedel fra Romersk Jernalder frem, da en gravemaskine var ved at fjerne toppen af Lundsbakken. Entreprenøren stoppede gravearbejdet og sendte besked til Karl K. Nielsen.
Lørdag den 13. august gik Karl K. Nielsen og en gruppe af frivillige i gang med en prøvegravning ved Lundsbakken. Samme aften dukkede de første effekter frem af jorden. Arbejdet fortsatte om søndagen, og det lykkedes at blotlægge en egekistegrav fra bronzealderen. Sten for sten blev omhyggeligt gravet fri.
Karl K. Nielsen fandt stumperne af et bronzesværd, en ragekniv, dragtnåle og meget mere. De fineste fund var dog to bronzeknapper udformet som dobbeltøkser samt en kuglerund ravperle.
-Det er første gang en perfekt ravkugle dukker op her i landet. Det er et symbol på solen. Den har været en tur sydpå af Ravvejen og er kommet tilbage til egnen samme vej. Dobbeltøkserne er et symbol fra den minoiske kultur på Kreta, og er også kommet til landet fra syden, fortæller Niels Bødker Thomsen, formand for Værløse Arkæologi Gruppe.
Karl K. Nielsen afleverede fundene til Nationalmuseet en uge senere. Fundene blev straks erklæret for Danefæ, og der blev udbetalt 200 kroner som belønning. På Karl K. Nielsens anmodning gik 100 kroner til Sophus Nielsen og 100 kroner til Historisk Forening.
-Den kuglerunde ravperle er den dag i dag en vigtig del af Nationalmuseets Bronzealdersamling. Den ligger på en VIP-plads, siger Niels Bødker Thomsen.
En lokal stormand
Men hvem var så manden i graven.
-Det har været en lokal stormand. Nok den mest betydningsfulde person på egnen, vurderer Niels Bødker Thomsen.
Det menes, at Lundsbakkemanden blev begravet i ældre bronzealder cirka 1400 til 1300 fvt.
Lundsbakkegraven blev siden retableret i haven ved det nærliggende Højbakkehus. Her lå den indtil Værløse Historisk Forening fik egne lokaler på Mosegaarden i Værløse.
Her blev den placeret lige for enden af udstillingsbygningen ud mod Skovgårds Allé. Hvis man kigger efter, vil man sagtens kunne få øje på en lille forhøjning.