Mere end 70 var med, da biolog Anders Adams fortalte om potentialet for biodiversitet i overdrevet, marken og i skoven ved Farum Sø.
Af Mikkel Kjølby
DN Furesøs forslag Stor natur i Furesø vakte interesse på rådhuset. Faktisk så meget, at der blev sat midler af til en forundersøgelse af projektet, som omfatter en stor samlet indhegning til store græssere fra Baunesletten i Værløse igennem Ryet Skov, Ganløse Ore, Sortemosen og Præstegårdsjordene i Farum.
Naturstyrelsen var dog ikke så lige med på at ændre planerne for Ryet Skov fra Urørt Skov til Stor Natur, og i Værløse opstod der en heftig debat om indhegning af det rekreative område Baunesletten. Indtil videre er det skudt til hjørne.
Lørdagens markvandring på Præstegårdsjordene var første skridt i at kvalificere en debat om en indhegning af området, der ligesom Baunesletten bruges rekreativt af hundeluftere, løbere, cykelryttere og naturelskere.
Anders Adams delte turen ind i tre. Først fortalte han om overdrevet, som er området længst ude imod boligområdet ved Kålundsvej.
-Overdrevet har tidligere været dyrket, men i dag bliver der lavet klassisk høslæt, hvilket fjerner næring. Det er udmærket, men det bliver homogent igen. Det vil være naturligt, hvis området var præget af små buske og træer. Det er rigtig fine arealer, men der er rum for forbedringer. Når det en gang har været dyrket, skal man gøre noget andet for at få variation. Græssende dyr vil igennem deres efterladenskaber give naturvariation, forklarede Anders Adams.
Herefter gik turen ind på marken ned mod Farum Sø. Den er bortforpagtet til en økologisk landmand. Også her ser Anders Adams stort potentiale.
-Selv i Mølleådals-systemet er der en kæmpe naturkrise. Vi har mistet 23 arter af dagsommerfugle de sidste år. Den meget omtalte Violetrandet Ildfugl er også på vej væk lige om lidt. Matematikken er ubønhørlig på det punkt. Hvis de skal overleve, kræver det sammenhængende naturområder med levesteder. Derfor skal vi binde arealer sammen, forklarede Anders Adams, som ser marken som en god mulighed.
– Marken kan relativt hurtigt omdannes til natur. I Furesø er der kæmpe potentiale for at lave natur, men det er vigtigt, at vi handler på det, ellers går det hurtigt ned ad bakken. Jeg ville ødelægge drænene, lægge sten ud og sprede frø. Hvis vi bare lader det stå, vil marken hurtigt gro til i skov. Græssende dyr kan drifte området, lød det fra Anders Adams.
Til sidst gik turen ned til Farum Sø, hvor Farum Kirkes gartnerafdeling har udført naturpleje igennem sprængning af ældre træer, hvilket har givet plads til svampe og insekter.
– Den gamle del af skoven er virkelig fantastisk. Jeg ville ønske, at der blev tyndet ud i den yngre del af skoven. Så de huggede træer fik mere plads. Man kan fremskynde processen ved at veteranisere træer, sagde Anders Adams.
Det fik kirkegårdsleder Brian Worm Jensen på banen.
– Det er ikke uden problemer at veteranisere træer. Store grene kan fælde af i et område, hvor der er et stort publikumstryk. Vi var i gang med at tynde ud i den nye del af skoven, og vi tager fortsat produktionstræ, men det viste sig, at træerne genetisk er såkaldte Farumbøg. Vi har bevidst holdt fast i dem, lød det fra Brian Worm Jensen.
Turen sluttede i Præstegårdslængerne, hvor Farum Sogn havde sat ekstra kaffe over og hentet mere kage. For den store interesse for markvandringen kom en lille smule bag på arrangøren.
Markvandring tog hul på debat om Stor Natur
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest
2 kommentarer til “Markvandring tog hul på debat om Stor Natur”
Fint arbejde, Adam!
Fint arbejde, Anders Adams!