Området ved Ryget Skovby præsenterede sig fra sin bedste side, da Miljøminister Magnus Heunicke kom på visit for at snakke om biodiversitet.
Hvis DN Furesø og Furesø Kommune store plan om et sammenhængende område med store græssere fra Værløsesiden af Farum Sø over Baunesletten igennem Ryet Skov og Sortemosen til Præstegårdsjordene i Farum skal blive til noget, kræver det, at Naturstyrelsen afgiver store områder til formålet.
Det har Skovrider Kim Søderlund indtil videre ikke været villig til. Naturstyrelse har nemlig for længst udarbejdet grundige planer for Urørt Skov i området. Planerne om Urørt Skov harmonerer ikke med en indhegning til store græssere.
Spørgsmålet er så om et besøg af Naturstyrelsens politiske chef, Miljøminister Magnus Heunicke (S), ville ændre på det. Turen gik rundt på Baunesletten og til sidst gjorde man holdt ved Bålhytten Gnisten.
Under rundvisningen forklarede Furesø Kommunes medarbejdere om Bauneslettens potentiale for mere biodiversitet igennem græsning. Omvendt forklarede Naturstyrelsens medarbejdere, hvorfor Ryet Skov og Baunesletten ikke var udvalgt til græsningsområder af dem. Ikke mindst set i lyset af det store antal rekreative brugere.
Efterfølgende har Furesø Kommune udsendt en pressemeddelelse med et citat fra Miljøminister Magnus Heunicke. Han siger følgende:
– Vi skal i fællesskab bremse tabet af arter og arbejde for mere og bedre natur i Danmark. Jeg er glad for, at Furesø Kommune har taget udfordringen op og arbejder målrettet med at skabe flere sammenhængende naturområder. Vi skal sikre et godt samspil mellem arbejdet på Naturstyrelsens områder og de gode planer, som kommunen har, lyder det fra Magnus Heunicke.
Det citat er bestemt åbent for fortolkninger, men vel næppe en åbning for Furesø Kommune i forhold til det store græsningsprojekt igennem Ryet Skov.
Ole Bondo Christensen ser det afgørende, at de forskellige myndigheder samarbejder om biodiversitet.
– Den danske natur har brug for store sammenhængende naturområder, hvor vilde planter, insekter og dyr får plads at udfolde sig på. Derfor har vi inviteret miljøministeren til Furesø for at drøfte en vision for at binde vores naturområder bedre sammen. Det er afgørende med et godt samarbejde mellem stat, kommune og lokale lodsejere, fortæller Ole Bondo Christensen.
Hjortøgård-projektet kan være vejen frem
Det gode samarbejde spirer bestemt frem imellem Naturstyrelsen og Furesø Kommune i form af et samarbejde om et græsningsprojekt ved Hjortøgård.
Udvalget for Natur og Klima i Furesø besluttede i midten af august, at der snarest muligt etableres et stort sammenhængende græsningsprojekt ved Hjortøgård og Flyvestationen i samarbejde med Naturstyrelsen og andre relevante parter.
Til gengæld blev beslutningen om græsningsprojektet på Baunesletten udsat for anden gang. Udvalget er spillet, idet Niels Jørgen Brandt (K) og Lars Carpens (V) ikke vil stemme for en indhegning på Baunesletten.
Udvalget besluttede derfor, at projektet om afgræsning af Baunesletten undersøges nærmere i samarbejde med Naturstyrelsens i lyset af deres planer på længere sigt for skovene omkring Farum Sø og gennem yderligere dialog med lodsejere og andre interessenter.
.
2 kommentarer til “Miljøminister vil sikre et godt samspil – Hjortøgård kan være vejen frem”
Som aktiv bruger af Furesø kommunes dejlige og frie natur er jeg glad for at en ansvarlig styrelse, som Naturstyrelsen, forsvarer den frie bevægelighed. Kommunens fantasiprojekt, som er uden videnskabelig evidens og som de fleste borgere er imod, bør stoppes. Kvæg i indhegning er, har vi set fornyligt med et ko angreb på en kvinde, endvidere ikke ufarlige. Hvorfor skal borgerne udelukkes fra naturen? Hvorfor skal rådyrene udelukkes fra naturlige græsningsområder?
Det er trods alt positivt at vores politikere lytter til borgernes bekymring om at begrænse brugen af Baunesletten ved at indhegne og udsætte store græsere.
Vi ser nu frem til at gå i dialog med Natur og Klima udvalget om at få udarbejdet en ny plejeplan der vil sikre at den herlige natur på Baunesletten bevares og forbedres.
Der er lukket for kommentarer.