
Udvalgsformand Lene Munch-Petersen (A) ærgrer sig over polemik omkring drikkevand. Arbejdet er udført, men ikke rapporteret. Derfor står Furesø på uheldig liste.
Af Mikkel Kjølby
Miljøminister Magnus Heunicke (A) har taget det drastiske skridt at melde 25 kommuner – her i blandt Furesø Kommune – til Ankestyrelsen med henblik på at få rejst en tilsynssag.
Det handler om tinglysning af beskyttelse af drikkevand nær boringsnære beskyttelsesområder (BNBO). Fristen for kommunernes påbud er nu udløbet. Den frist udløb den 1. april og så faldt hammeren for de 25 kommuner.
– Det er dybt kritisabelt. Der er nul gode argumenter for at gamble med vores drikkevand, og jeg er forundret over, at 25 kommuner har ignoreret miljølovgivningen på bekostning af vores drikkevand. Det er dybt kritisabelt og må ikke gå uset hen. Vores drikkevand er en uvurderlig ressource, og det er en selvfølge for danskerne, at vi kan åbne for hanen og drikke vandet uden at være bange for urenheder og andet uønsket indhold. siger miljøminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.
Udvalgsformand Lene Munch-Petersen (A) ærgrer sig i den grad. For arbejdet er udført. Det er bare ikke blevet rapporteret.
Det er virkelig ærgerligt at komme på den liste. Det er blevet gjort. Det er bare blevet ikke indberettet af årsager, som jeg ikke kender, siger Lene Munch-Petersen til Alt Om Furesø.
Netop drikkevandet er højt prioriteret i Furesø Kommunes arbejde med Den Grønne Trepart. Det er af helt naturlige årsager.
– Vi er ikke en landbrugskommune, så vi har ikke ret meget landbrugsjord eller lavbundsjord, men der er drikkevandsindvindinger næsten over hele kommunen. Det er utrolig vigtigt med de boringsnære områder. Noget af det vi lægger meget vægt på, er, at få gjort noget ved de mange vandboringer i kommunen i forhold til Den Grønne Trepart, forklarer Lene Munch-Petersen.
Direktør for By- og Kultur i Furesø Kommune, Claus Torp forklarer videre:
– I Furesø er der 2 lodsejere med boringer indenfor kommunegrænsen, som er omfattet af kravet om en indsats for at reducere risikoen for forurening med pesticider fra erhvervsmæssig anvendelse med henblik på beskyttelse indenfor BNBO. Der er indgået en frivillig aftale med den ene lodsejer, og kommunen har påbudt den anden lodsejer forbud mod brug af pesticider på arealet inden for BNBO.
– Derudover har HOFOR haft forhandlinger med 4 lodsejere om indgåelse af aftaler for de BNBO’er som stammer fra boringer i Egedal Kommune, og som afkaster BNBO på enkelte arealer i Furesø Kommune. HOFOR ikke er lykkedes med frivillige aftaler for de boringer og har derfor i marts 2025 overdraget sagerne til kommunen. Forvaltningen er gået i gang med sagsbehandlingen og vil meddele påbud om forbud mod brug af pesticider på arealerne inden for BNBO, lyder det fra Claus Torp.