Naturen lige nu – Den fantastiske halsbåndmus

Musen har hentet en jordnød. Foto: Charlotte Søllner Hernø.

Der er flere arter af mus i Danmark, men husmusen og halsbåndmusen er dem, de fleste får kendskab til, når de trænger ind i boligen og forretter skade. Mus er generelt nataktive, men når der er fristende adgang til mad, kan de sagtens bevæge sig i fuld offentlighed i dagtimerne.
Af Charlotte Søllner Hernø
Børn synes, at mus er nuttede og søde og det er derfor ikke uden grund, at mus er karakterer i børnebøger, tegneserier og film, som f.eks. i Tom & Jerry og Garfield, hvor musene typisk er klogere end de katte, de optræder sammen med.
Der er muligvis også noget om snakken, for mus har en fantastisk høre- og lugtesans, de er imminente til at klatre og lynhurtige til at sprinte i skjul, hvis der er fare på færde. Mus tilpasser sig også i høj grad omgivelserne og holdes gerne som kæledyr, der kan lære at komme, når man kalder. Endeligt har de store ører og øjne og ser afgjort søde ud.
Mus er altædende, men de foretrækker korn og kornprodukter samt proteinholdige nødder. Det sidst er man sjældent i tvivl om, hvis man vinterfodrer fugle med afskallede nødder og kerner. Og har man en madkasse med nødder til fodring af egern, kan man oplever heftig aktivitet i fuldt dagslys, som billederne viser.

Når der er lækker mad i højden
Den optimale madkasse til egern er lavet af grønmalet træ, den har en plexiglasforside og et skråtstillet låg, som egern med lethed selv åbner. Madkassen holder nogle år, hvorefter man er nødt til at udskifte den med en ny. Da mus kan klemme sig igennem meget små sprækker, skal der ikke være mere end 8-9 millimeters afstand fra øverste kan af plexiglasset til låget. Det var der så ikke på en ny madkasse.
En halsbåndmus sansede hurtigt, at der var lækre nødder i nærheden, dvs. to meter over jorden på en pæl. Musen piskede op ad pælen, svingede sig behændigt op på madkassen, ind til nødderne og ud igen i frisk tempo. Det foregik over flere timer midt på dagen og fortsatte de næste fem dage, indtil det lykkedes at få glarmesteren til at skære et nyt og højere stykke plexiglas til, som gjorde det umuligt for musen at presse sig ind i madkassen.
Billederne viser, at mus og særligt halsbåndmus er de rene atleter med uhørt gode sanser. De viser også, hvorfor det kan være vanskeligt at holde både husmus og halsbåndmus ude af husene, særligt fra efteråret hvor musene søger inden døre og frem til foråret.

Fakta:
I Danmark er de mest almindelige arter husmus, halsbåndmus, skovmus, rødmus og markmus, mens birkemusen er sjælden og den eneste art, der er fredet. Husmus kan være indvandret til landet med landbruget allerede i bondestenalderen for 3.700-5.900 år siden, mens halsbåndmusen formodes at være indvandret i for ca. 11.000 år siden.

Musen klatrer over låget på vej ned igen. Foto: Charlotte Søllner Hernø

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder