I serien “Skulpturer i Furesø” fortæller Zanne Jahn om de flotte værker og deres historie. Andet afsnit handler om Kumbelhaven, Piet Hein og Bjørn Nørgaard.
Af Mikkel Kjølby
I Farum gemmer der sig en lille oase fyldt med kunst og historie – Kumbelhaven. Haven, der ligger tæt ved Paltholmskolens tidligere idrætsplads, er et åndehul for både lokale og besøgende. Her mødes Bjørn Nørgaards skulpturelle visioner med Piet Heins geniale og poetiske univers.
Kunstfondens startskud
Historien om Kumbelhaven begyndte, da et boligprojekt efterlod plads til en ny park med legeplads og græsplæne. Farum Kunstfond, ledet af arkitekten Bernt Petersen, greb muligheden for at berige området med kunst. Det resulterede i anskaffelsen af Bjørn Nørgaards Kærlighedspavillon, der regnes for et af de fineste kunstværker i hele Furesø Kommune.
Pavillonen er et værk, der kræver tid og fordybelse. Når man træder indenfor, åbenbarer Per Hebsgaards farverige glaskunst sig i loftet. Hebsgaard, en af Europas mest anerkendte glaskunstnere, har arbejdet med nogle af verdens største kunstnere og efterladt sit præg på dette unikke sted. Pavillonens runde stakit, dekoreret med små, detaljerede figurer, symboliserer kærlighedens mangfoldighed – en opdagelse, der kræver opmærksomme øjne.
– Figurerne symboliserer kærligheden. Når man først får øje på dem, kan man se så mange mønstre. Men det er nemt at overse, hvis man ikke tager sig tid til det, fortæller Zanne Jahn.
Piet Heins poetiske arv
Navnet Kumbelhaven blev inspireret af en erhvervsudstilling i Farum Kulturhus i 1992, hvor Piet Hein dukkede op
– Et af de udstillede toiletter havde et sæde, hvor der stod et gruk af Piet Hein. Det gjorde, at Piet Hein dukkede op til ferniseringen og blev vældigt begejstret for stedet. Vi fik endda aftalt, at der skulle laves en retrospektiv udstilling med Piet Hein i Farum Kulturhus, fortæller Zanne Jahn.
Begejstringen over området førte til en retrospektiv udstilling i 1995, som skildrede Piet Heins liv og virke. Efter udstillingen besluttede Farum Byråd at ære kunstneren ved at skabe et mindested i haven.
– Det blev starten på Kumbelhaven, som blev indviet samtidigt med udstillingen, fortæller Zanne Jahn.
I centrum af Kumbelhaven finder man i dag en labyrint anlagt i brosten og bede, med en bronzeskulptur af Piet Heins ikoniske superellipseæg som midtpunkt. I 2000 blev yderligere tre skulpturer tilføjet:
Danmarksgloben, der med tre forskellige perspektiver illustrerer landets proportioner og betydning.
Kumbelmanden, en hyldest til Piet Heins berømte gruk, skabt under pseudonymet Kumbel Kumbell.
En buste af Piet Hein, der fremhæver hans alsidighed som både kunstner og videnskabsmand.
Soluret og forbindelsen til byen
Jens Madsen, tidligere formand for Farum Erhvervsforening, havde en vision om at knytte Kumbelhaven og Farum Station sammen gennem kunst. Hans initiativ førte til opstillingen af Piet Heins Solur på Williams Plads, finansieret gennem lokale donationer.
Kumbelhaven er i dag meget mere end en park. Den er et levende museum og et sted for refleksion. Med værker af kunstnere som Bjørn Nørgaard, Per Hebsgaard og Piet Hein, repræsenterer haven en rig kulturarv og minder os om, hvordan kunst og poesi kan berige hverdagen.
Besøg Kumbelhaven, og tag dig tid til at opdage de skjulte detaljer og historier, der gør dette sted helt unikt.