Sofie Fiskebæk satte hoffet til at pille kartofler

Sofie Fiskebæk var en handlekraftig dame. End ikke kongeligt selskab kunne ændre på principperne. Foto: Værløseegnens Historiske Forenings Årsskrift 1955,

Sofie Fiskebæk blev hun kaldt, men hendes rette navn var Sofie Frederikke Olsen. Hun var en stor og betydningsfuld person på Furesø-egnen midt i 1800-tallet og formåede at sætte såvel kongens hoffolk som en genstridig skovrider på plads.
Sofie blev gift med skovfoged Niels Jensen i 1835, og de flyttede ind i Fiskebækhus. Her lykkedes det Sofie at stable et velrenommeret traktørsted på benene. På den tid havde guldaldermalernes smukke landskabsmaleri gjort det til et modefænomen blandt københavnerne, at tage hestevognen og køre ud til det naturskønne område omkring Farum. Sofie forstod at servere en god frokost for de fine københavnere, det siges, at der en søndag stod intet mindre end 60 køretøjer ved Fiskebækhus.
Den trivelige og jordbundne Kong Frederik 7. havde hørt om traktørstedet og kom forbi en dag. Han insisterede på at sidde i kælderen. Sofie afslog i første omgang. Hun ville dække op til kongen i stuehuset, men kongen fik sin vilje og fik serveret jævn kost med snaps til silden.
Frederik 7. nød maden og selskabet. Han bestilte frokost til et stort selskab otte dage senere. Kongen inviterede en række hoffolk med fine fornemmelser, af den slags han ikke specielt brød sig om. Da selskabet ankom, meddelte Sofie, at kartoflerne ikke var pillet endnu. Kongen smøgede ærmerne op pillede kartoflerne og beordrede selskabet til at gøre det samme. De fine hoffolk kunne ikke gøre andet end at bide tænderne sammen og pille kartoflerne og derefter skylle den jævne kost ned med en snaps til stor fornøjelse for kongen.

Flytningen til Sækkedamshus
Mange år senere valgte den nye overførster, at beboerne i Fiskebækhus skulle være uddannede skovløbere. Ægteparret måtte flytte til skovløberhuset Sækkedamshus, hvor der ikke var en ordentlig brønd. Sofie måtte hente drikkevandet til fods.
Da overførsteren kom på besøg og ønskede noget vand at drikke, hentede hun en kop vand i den nærliggende mose og serverede det for ham. Han hostede og spruttede over det ulækre vand.
Kort efter blev der etableret en brønd ved Sækkedamshus, som for øvrigt står der endnu.
Sofie fik god brug for den. Kunderne fra Fiskebækhus var loyale overfor Sofie Fiskebæk, som i mange år drev sommerrestaurant ved den nye bolig i Ryget Skov.
Niels Jensen døde mange år før Sofie, men sønnen Jens Nielsen var særdeles handlekraftig og fik en stor rolle på egnen. Han dannede den allerførste sociale forening i Værløse. Sofie kom på aftægt hos sønnen, som viste sig at være særdeles driftig og fik stor betydning på egnen.
Det gamle Fiskebækhus står ikke længere, men Sækkedamshus findes skam endnu. Det er skovløberboligen i udkanten af Ryet Skov ved Ryethøjvej.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Sofie Fiskebæk satte hoffet til at pille kartofler”

Der er lukket for kommentarer.