Furesø Kommune nedsatte i 2021 et støjudvalg, som skulle arbejde med anbefalinger og andre emner omkring støjforureningen fra Hillerød-motorvejen.
Støjudvalget afleverede anbefalinger ved onsdagens byrådsmøde og blev derefter nedlagt. Arbejdet fortsætter dog i Udvalget for Plan- og Byudvikling, da der skal laves en byudviklingsplan for et Farum med en motorvejsoverdækning.
Det Radikale Venstres byrådsmedlem Anders Medum Groth protesterede over lukningen af støjudvalget.
– I Radikale Venstre er vi ikke klar til at lukke støjudvalget. Vi er langt fra at være i mål, med det vi har lovet hinanden i byrådet. Vi lovede hinanden, at vi ville nedsætte et støjudvalg, som skulle arbejde hårdt og tydeligt med støjudfordringen i Furesø frem til udgangen af 2025. Vi lovede hinanden at støjudvalget skulle kigge på Mulige finansieringsmodeller for reduktion af støjen – som supplement til de midler, der er afsat i Infrastrukturplanen, fortæller Anders Medum Groth.
Og så er problemet, at støjudvalget intet som helst skriver om økonomi i afrapporteringen.
I den rapport er der absolut ingenting om økonomi. Intet om hvad udvalgets ønsker til de forskellige indsatser koster, intet om hvordan man ønsker det finansieret. Intet. I stedet er det blot et papir, der beskriver ønskescenarier uden at man har forholdt sig nøjere til de økonomiske perspektiver i de forskellige situationer, forklarer Anders Medum Groth.
Furesø Kommunes bud på en motorvejsoverdækning byder på en tung overdækning med intens byudvikling. Det Konservative Folkeparti har foreslået en let overdækning med boliger i randområderne. Og så Anders Medum Groth præsenteret et forslag med solcelleparker som finansiering.
– Hvis vi vælger at overdække motorvejen med en let overdækning, hvorpå vi placerer solceller. Så koster 100 meter overdækning med solceller ca 32 mio.. Men så har man altså også 3.000 kvm. solcelleflade, der kan generere indtægter til projektet og tiltrængt grøn energiproduktion i Furesø. Tilbagebetalingstiden er mellem 10-60 år afhængigt af afregningsprisen.
– Vælger man i stedet en overdækning til byudvikling koster den fem gange så meget som solceller. 180 mio. kroner pr. 100 meter overdækning. Der skal altså rigtig meget boligmasse til, før det løber rundt. Og vi skal med garanti se en bebyggelsesprocent på langt over 100%, siger Anders Medum Groth og kalder støjudvalgets rapport for den laveste fællesnævner.