De fleste af os kender tempelridderen Arn fra Jan Guillous trilogi eller TV-serien. Hvad de færreste ved, at historien ikke er helt forkert og rent faktisk udløste en katastrofe i Værløse.
Arn er naturligvis en opdigtet figur, men han er sat ind i en sand historie om striden om den svenske kongekrone mellem Sverker-slægten og Eriksungerne.
Det hele kulminerede i et opgør på en mark ved den svenske by Lena en vinterdag i det herrens år 1208. Arn stod i spidsen for en underlegen styrke på vegne af Knut Eriksson.
Kong Sverker den unge fik forstærkninger fra Danmark. Sverker var gift ind i den magtfulde danske Hvide-slægt. Slægtens overhoved Ebbe Sunesen samt hans bror Lars Sunesen valgte at adlyde Kong Valdemar Sejrs kald til kamp. Nok især fordi Ebbe Sunesen var far til Dronning Benedikte.
Slaget ved Lena i 1208 endte i en katastrofe for Kong Sverker og Hvide-slægten. Såvel Ebbe Sunesen som Lars Sunesen faldt i strid, og med dem gik størstedelen af den danske styrke tabt.
Lars Sunesen ejede på det tidspunkt området ved Kollekolle og havde rekrutteret blandt de lokale bønder. Ebbe Sunesen havde også hentet folk fra Furesø-området.
Nederlaget efterlod en hel egn uden unge mænd. Ifølge fortællinger drog 8000 mand afsted. 55 kom tilbage.
Hvide-slægten beholdt dog indflydelsen i Sverige. For Dronning Benedikte giftede sig med sejrherren Knut Eriksson. Sådan er politik nu engang.
Hvide-slægten har haft stor betydning i Furesø-området. De menes, at stå bag etableringen af såvel Kirke Værløse Kirke som Farum Kirke. Slægten ejede også herregården Farumgård. Men Hvide-slægten ville stå på god fod med kirken og forærede områderne væk i gave til Roskilde Domkirke.
Tempelridderen Arn udløste katastrofe i Værløse
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest