Vejbelysning udskiftet og flyttet – mindre CO2-udledning og lysforurening

Musse Kamal fra EDF oplyser, at projektet med udskiftning af 11.00 vejlamper så småt nærmer sig sin afslutning.

Tilbage i 2021 satte Furesø Kommune gang i udskiftningen af 11.000 gadelamper til LED-lys. Nu nærmer man sig målet. Vejlamperne ved Furesøbad blev i samme omgang flyttet.

De sidste krampetrækninger
I de seneste måneder er der sket ting og sager med vejbelysningen i det centrale Værløse. De gamle vejlamper er fjernet og erstattet med nye vejlamper med LED-lys.
Det er de sidste krampetrækninger i den store plan, som Furesø Kommune satte i gang tilbage i 2021, da det blev besluttet, at udskifte den aldrende vejbelysning til moderne og miljøvenlig LED-belysning af høj kvalitet.
Dengang oplyste udvalgsformand Lene Munch-Petersen (S), at det vil give en CO2-besparelse for vejbelysningen på over 50%.
EDF har været hovedentreprenør på projektet og er ved at være i mål.
– Vi mangler ikke så meget, det er nogle små dele af belysningen, som vi mangler. Vi er blevet en smule forsinkede, da der er et stort tryk på personalet indenfor branchen, fortæller Musse Kamal, ansvarlig for projektet i Furesø Kommune for EDF.
Man vil opleve en markant forskel i forhold til vejbelysningen. På Skovlinjen i Værløse er lamperne flyttet over i den anden side af vejen, og lysforureningen er reduceret væsentligt.
LED-lyset har såkaldt farvetemperatur på 2700K på alle mindre veje. Det betyder, at lyset i fx parcelhusområder får en varmere og meget behagelig hvid farve, som minder om lyset fra glødepærer. På større veje vil der være en mere neutral farvetemperatur, hvilket giver en god kontrast mellem vejtyperne.
De gamle gadelamper lyste både op på vej, i rabatten, ind i skov og haver langs vejen.

Måske løser det et helt andet problem
På Redningsvejen til Furesøbad har man benyttet lejligheden til at flytte vejlamperne over i den anden side af vejen, hvor der er parkering forbudt. Det kan være med til at løse et tilbagevendende problem med parkeringskaos på de store stranddage. Vejlamperne gjorde det nødvendigt at parkere ude på den smalle vej for cirka hver fjerde bil. Det gjorde vejbanen meget smal og så kom trafikpropperne.
– Der skulle alligevel skiftes til LED. Vi valgte at flytte vejlamperne over i den anden side af vejen, hvor der er parkering forbudt. Det skulle gerne stoppe påkørsler af lamperne og dermed give mindre vedligehold, forklarer Gert Klausen, driftsleder i Furesø Kommune.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest