Vil skabe landets vildeste bunker

Henriette Bøgh står i spidsen for omdannelsen af Bunker 86 til Escape Rooms med tema fra 2. Verdenskrig og Den Kolde Krig.

Henriette Bøgh står i spidsen for foreningen Dafaros bestræbelser på at skabe et oplevelsescenter udover det sædvanlige i Bunker 86.
Det startede med tyskerne i 1941. De byggede den østlige del af Bunker 86. I 1953 udvidede Nato med en tilsvarende vestlig del. I 47 år var det Eskadrille 721s kommandobunker i tilfælde af krig.
For et år siden overtog foreningen Dafaro brugsretten af Bunker 86. Nu har formand Torben Stevnsborg hyret en særdeles velkvalificeret projektleder, som skal føre visionerne ud i livet.

Henriette Bøgh er uddannet lærer, men har i mange år arbejdet med projektledelse og fondsansøgninger.
– Vi vil opdele bunkeren i to dele. Den østlige skal føres tilbage til besættelsestiden med tysk materiel. Den vestlige del skal være koldkrigsbunker. Forskellen på kommunikationsmulighederne i 2. Verdenskrig og under Den Kolde Krig vil virkelig blive synliggjort, fortæller Henriette Bøgh.
Inventaret til de to tidsaldre kommer fra Flyhistorisk Samling i Karup.

Bunker 86 blev opført af to omgange. Først den østlige del af tyskerne og derefter den vestlige del af Nato.

Skoleklasser skal få syn for sagen
Målgruppen er primært skoleklasser, som kan få en anderledes og særdeles lærerig skoledag ved at dyste i grupper i hver sin del af bunkeren.
– Vi vil omdanne bunkeren til Escape Rooms. Jeg forestiller mig, at man kan dele skoleklasser op i to grupper og lade dem dyste om, hvem der først løser opgaverne, forklarer Henriette Bøgh.
Lokationen lige udenfor Hovedstaden giver et kæmpe opland til projektet.
– Ingen andre råder over en autentisk kommandobunker, en så god geografisk placering, og de muligheder, vi har i forhold til det her projekt, siger Henriett Bøgh.
Hele designet er lagt i hænderne på den anerkendte arkitekt Finn Zeuthen, som hjælper til på frivillig basis.
– Det er fantastisk at have en kapacitet som Finn Zeuthen med på projektet. Det bliver langt mere visionært på den måde, siger Henriette Bøgh.

Lang proces i vente
Renoveringen af Bunker 86 er ikke sådan ligetil. Først skal den renses fra top til bund for skimmelsvamp. Så skal bunkeren graves fri af jordvolden omkring den. Der skal laves ny kloak, indlægges strøm, vand og toiletforhold. Og så skal den indrettes på ny.
Hovedentreprenøren er fundet. Anagergaard har meldt sig på banne.
Den forventes pris er på mellem 10 og 12 mio. kr., som skal findes gennem fondsansøgninger og tilskud fra store virksomheder. Men et ting ad gangen. I første omgang søger Dafaro om 300.000 kr. til rensning af Bunker 86.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Vil skabe landets vildeste bunker”

  1. Den ældste del af bunker 86 er desværre ikke opført under besættelsen – men er magen til eskadrillebunkeren der er under renovering bag flyhistorisk hangar. Opført i perioden mellem 1953 – 61. Der blev ikke bygget svære betonbygninger på Værløse af Luftwaffe. En enkelt bunker/dækningsgrav fra besættelsestiden har dog overlevet i Værløselejren. Den ligger i volden bag Naturstyrelsens bygning. Hvis i ønsker yderligere information og dokumentation er i velkommen til at kontakte undertegnede. Med venlig hilsen og held og lykke med det fine projekt.

Der er lukket for kommentarer.