Berlingske Tidende afslørede i fredagens avis, at en række af Integrationsordfører Frederik Vads interne kritikere har forbindelse til Diyanet, det tyrkiske Ministerium for Religiøse Anliggender. Herunder byrådsmedlem Hasan Yilmaz. Sagen vækker minder om et ultimatum til Neslihan Diksan for syv år siden. S i Furesø afviser enhver relation til Erdogan (opdateret)
Hasan Yilmaz skjulte ingenting, da han tonede frem på TV-skærmen og kritiserede Socialdemokratiets Integrationsordfører Frederik Vad for udtalelser om ikke-vestlige danskere som infiltrerede det danske samfund.
Hasan var decideret oprørt over Frederik Vads udtalelser og fik støtte af borgmester Ole Bondo Christensen. Hasan Yilmazs ageren var da også fuldstændig i tråd med hans profil i Furesø, hvor han betragtes som en god og særdeles velintegreret socialdemokrat og bestemt ikke religiøst orienteret.
Nu afslører Berlingske, at Hasan Yilmaz er blandt underskriverne af et kritisk og anonymt brev til partiledelsen.
Berlingske skriver fredag, at en række af medlemmerne af arbejdsgruppen har forbindelser til den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan. Det skulle være igennem en bestyrelsespost i den lokale tyrkiske moske, som er tilknyttet Diyanet, det tyrkiske Ministerium for Religiøse Anliggender. Berlingske præsenterer desuden eksperter, som påpeger, at Diyanet bruges aktivt til udenlandsk netværk af den tyrkiske præsident. Andre udtaler sig om, at forbindelsen mellem moskeerne, og Diyanet er minimal.
Alt om Furesø har kontaktet Hasan Yilmaz, som ingen kommentarer har til sagen. Alt om Furesø har også spurgt Ole Bondo Christensen og formand for partiforeningen, Rasmus Dahl, om en kommentar. De var lørdag morgen. ikke vendt tilbage.
Lørdag klokken 10.50 vendte formand Rasmus Dahl tilbage med en kommentar.
– Der er ikke fugls føde på den historie. Hasan har gennem mange år ydet en stor indsats for bedre integration, udvidelse af den demokratiske samtale og et velfungerende lokalsamfund. Jeg har selvfølgelig drøftet Berlingske historie med Hasan, og vi formoder, at historien bygger på Hasans korte bestyrelsesmedlemsskab tilbage i 2016, der var en periode, hvor Hasan fik åbnet moskeen for konfirmationsforberedelse, skoleklasser og furesøborgerne generelt. At koble Hasan til Erdogan på den baggrund er direkte usagligt, skriver Rasmus Dahl til Alt om Furesø.
Socialdemokratiet i Furesø har tradition for nul-tolerance overfor relationer til Recep Tayyip Erdogan. Tilbage i september 2017 afslørede Zetland, at organisationen UETD (Unionen af Europæiske Tyrkiske Demokrater) havde kontakter til den tyrkiske præsident.
Byrådsmedlem og formand for Integrationsrådet Neslihan Diksan blev stillet et ultimatum af borgmester Ole Bondo Christensen og den øvrige partiledelse om at melde sig ud af UETD, da det ikke er foreneligt med socialdemokratiske grundværdier. Det nægtede Neslihan Diksan og meldte sig ud af partiet. Hun stillede op på egen partiliste ved kommunalvalget to måneder senere, men blev ikke valgt ind.
Altinget.dk skrev om sagen på baggrund af en pressemeddelelse fra Neslihan Diksan.
– Socialdemokratiet vælger at give mig et ultimatum om at fratræde UETD-bestyrelsen med henvisning til en påstand om, at foreningen UETD Danmark er en forgrenet arm af regeringspartiet AK Parti i Tyrkiet. Jeg undrer mig over, at bestyrelsen på baggrund af en artikel i Zetland om, hvad jeg har liket på Facebook, og mit medlemskab i en forening, kan anklage mig for at være anti-demokrat uden at undersøge de forskellige aspekter og fakta, skrev Neslihan Diksan blandt andet i en pressemeddelelse til bl.a. Altinget.dk
Borgmester Ole Bondo Christensen udtalte sig til Furesø Avis om sagen.
– Neslihan Diksan har nu valgt side og i stedet valgt at melde sig ud af Socialdemokratiet. Det beklager vi, for Neslihan har arbejdet godt for lokalsamfundet gennem sine snart 12 år i Furesø Byråd. Vi ønsker Neslihan alt muligt godt fremover, lød det fra Ole Bondo Christensen.