
I 18 kommuner forventes mere end hver fjerde unge mand at stå uden uddannelse otte år efter 9. klasse. I Furesø er det næsten hver tiende.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet en analyse af omfanget af unge uden uddannelse.
De geografiske forskelle er markante viser en analysen, som er lavet på baggrund af data fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Fremskrivningen viser hvor stor en del af den årgang, der afsluttede 9. klasse i 2023, der forventes at have gennemført mindst en ungdomsuddannelse otte år efter, altså i 2031.
I 18 kommuner forventes hver fjerde unge mand at stå uden en gennemført ungdomsuddannelse otte år efter 9. klasse. Blandt de 18 kommuner er der 9 jyske kommuner, 3 fynske (herunder Langeland og Ærø) og 4 syd- og vestsjællandske (herunder Lolland og Guldborgssund). Derudover Ishøj og Albertslund.
Kun seks kommuner forventes ifølge fremskrivningen at leve op til den målsætning i 2031. Det gælder de nordsjællandske kommuner Allerød, Hørsholm, Rudersdal, Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Furesø.
Analysens hovedkonklusioner er, at 20,3 procent af unge mænd og 13,2 procent af unge kvinder, som forlod 9. klasse i 2023, forventes at stå uden uddannelse otte år efter 9. klasse.
Samlet set forventes knap 16,9 procent at stå uden uddannelse otte år efter 9. klasse. Det er langt fra den politiske målsætning om, at højest 10 procent må stå uden uddannelse. Andelen er samtidig steget de to seneste år. Det går altså den forkerte vej i forhold til at nå målsætningen.
I Furesø ser tallene således ud. 11,3 procent af unge mænd forventes at stå uden uddannelse otte år efter grundskolen. For kvinderne er tallet 8,3 procent. Det giver et gennemsnit på 9,8 procent.