Arnt fandt en stenalderbåd i Søndersø

Stenalderbåden dukkede op og sænket igen. Den ligger der stadig et eller andet sted. Foto: VHF årsskrift.

Søndersø ved Værløse har mange spor af de allertidligste mennesker på egnen. Her har der været en jægerplads fra jægerstenalderen. Dengang søgte menneskene ind fra kystområderne i sommerperioden for at gå på jagt.
Det mest spektakulære fund blev gjort at isenkræmmerlærlingen Arnt Sørensen den 10. juni 1954. På sin vej langs østsiden af Søndersø stødte han på en stenalderbåd. Den var dukket op af søen, fordi der netop i denne tid var et ekstraordinært stort vandforbrug i København, hvilket havde sænket vandstanden i Søndersø med 1,75 meter.
Arnt Sørensen gav besked til Værløse Historiske Forening med den navnkundige formand Karl K. Nielsen i spidsen.
Med Karl K. Nielsen som ankermand blev stenalderbåden udgravet efter alle kunstens regler den 12. juni. Det tog fire-fem timers arbejde at afdække båden.
Det var en velbevaret udhulet egestamme, udhugget af jern. Den var fire meter lang og 80 centimeter bred. Den var blevet fyldt med store sten for at skjule båden fra fjender, men var blevet glemt og efterladt. Flere tusinder år senere dukkede den så atter op af vandmassernes skjul.
Værløse Historiske Forening overvejede at tage båden op, men det havde krævet store økonomiske midler. 5-6000 kroner var alt for mange penge for den lille forening. I stedet lagde man stenene tilbage i den udhuggede egestamme, så den atter blev skjult af vandet.

Fjernsynsafdelingen i Radiohuset på Frederiksberg fik nys om det store fund. Til ære for det snurrende kamera blev hele udgravningen gentaget tre dage senere. Stenalderbåden blev atter fyldt med sten og sænket under det beskyttende vand.
Det vides ikke med sikkerhed, hvor stenalderbåden blev fundet, men der findes sikkert en film et eller andet sted, som kan belyse hele sagen.

Kilde: Værløse Historiske Forening  årsskrift 1954. 

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Arnt fandt en stenalderbåd i Søndersø”

  1. ” Det var en velbevaret udhulet egestamme, udhugget af jern”. Hvordan kunne folk i stenalderen udhugge båden med ” jern”. Brugte de ikke stenøkser ?
    Har Værløse Historiske (Arkæologiske) Forening viden om præcis hvor båden ligger i Søndersø?

Der er lukket for kommentarer.