Barkladen – står som minde om en svunden industri

Sådan præsenterer Barkladen sig selv fra grusstien i Nørreskoven.

Inde bag skovløberhuset Nørreskovhus står den smukke historiske bygning, Barkladen.
En fredet lade i udkanten af Nørreskoven var i sin tid centrum for en helt særlig industri.
– Det er en af de meget få tilbageværende af sin art i Danmark. Den fortæller en historie om en svunden industri, derfor er den fredet, fortæller Stephan Springborg, biolog ved Naturstyrelsen.

Biolog i Naturstyrelsen, Stephan Springborg, viser Barkladen frem.

Barkladen i Nørreskoven er fra cirka 1850. Den blev opført af skovdistriktet som tørrelade for bark fra egetræer. Det handler om garvesyre. Det var en særdeles eftertragtet vare for de københavnske garverier.
For dengang blev læder brugt til næsten alt, men inden da skulle den garves. Læderet blev efterhånden fortrængt af andre varer. I dag bruger vi plastik i stedet for læder i mange varer.
Hvert år når solen begynder at kigge frem, kommer der en saftstigning i egetræerne. Lige når bladene begynder at have størrelse som et museøre, slipper barken egen. Det er det ideelle tidspunkt at fælde egetræerne og skrælle barken af med en barkspade, der har et skær som en paletkniv – dog af kraftigt jern. Det var et fysisk hårdt arbejde, som blev udført af skovarbejder – som oftest lokale bønder, der blev hyret ind som sæsonarbejdere.
Barken blev kørt ind i laden og tørrede et års tid. Derfor er laden ganske luftig, for barken måtte endelig ikke formulde, det var skovløberens ansvar.
Herefter blev den transporteret med hestevogn til garverierne i København, hvor den blev lagt i vand for at trække den koncentrerede garvesyre ud af barken. Og så havde man garvesyre, som blev brugt til at garve læderet.
– Det var en industri, præcis ligesom savværker og juletræsproduktion, men da behovet for garvesyre blev mindre, forsvandt de fleste barklader, forklarer Stephan Springborg.
Barkladen benyttes fortsat som lagerbygning for Naturstyrelsen, men tilbage i 2005 var den også filmkulisse. Det var i forbindelse med den danske aktionfilm ”Ambulancen” med Thomas Bo Larsen og Paw Henriksen, som et par småkriminelle brødre. De ender med at stjæle en ambulance og for at komme ud af syne for en helikopter kører de tværs over Kollekollesletten og ind i Barkladen. Det var højdepunktet i den film!

Naturstyrelsen bruger Barkladen til opmagasinering. Måske den en dag får en anden funktion.
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

3 kommentarer til “Barkladen – står som minde om en svunden industri”

  1. Niels Jørgen Brandt

    Tak for de mange glimrende artikler om historie og seværdigheder i kommunen !

  2. Torben Ljunggren

    Jeg siger også tak. Jeg er helt enig med Niels Jørgen Brandt. Det kan vist ikke siges mere klart.

    1. Ole haugaard Nielsen

      Som dreng i Fiskebækhus tjente jeg penge ved i oldenår at samle bog op under de gamle bøgetræer ved skrænterne ned mod Furesøen. Jeg kørte mange sække hjem til skovfogedstedet, hvor jeg rensede sækkenes indhold for Sten og frugtkapsler etc gennem sold af forskellig finhed. Dette skete på loftet i udhuset til Fiskebækhus. Når rensningen var tilfredsstillende, blev indholdet kørt til barkladen, hvor skovens folk vejede og lagde frøene i båse i partier. Måske til tørre ! Barkladen var jo ideel til at tørre “råprodukter”. Jeg gætter på, at jeg over 2-3 olenår afleverede nogle hundrede kilo. På spørgsmål om hvor frøene blev sendt hen er jeg lidt usikker, men man nævnte , at de blev sendt til særlige planteskoler. Måske var formålet planteforædling, da frøene var hentet fra de rigtig gamle træer i “von Langens” afdelinger i Nørreskoven.
      Historien er fra 50’erne. Barkladen indeholdt – ud over partier af bog (måske også agern?) også gamle redskaber man havde brugt i skoven – som jeg husker det.

Der er lukket for kommentarer.