Baunesletten bliver en central del af valgkampen

En indhgening af Baunesletten bliver en central del af valgkampen ved kommunalvalget i november 2025.

Visionen om en Naturpark Furesø er bestemt ikke død. En indhegning af Baunesletten bliver en del af valgkampen i 2025.
Af Mikkel Kjølby
Det startede med et visionsoplæg om et samlet indhegnet område til store græssere fra Baunesletten i Værløse igennem Ryget Skov, Ganløse Ore, Sortemosen og med hele Præstegårdsjordene i Farum.
Men så startede debatten for alvor i Værløse, og projektet blev skudt til hjørne.
I sidste uge holdt DN Furesø et arrangement med et foredrag af Rune Engelbreth, arkitekten bag Rewilding af den danske natur. Her fremgik det med al ønskelig tydelighed, at man bestemt ikke har opgivet projektet, og at Bauneslettens værdifulde naturpotentiale står som et centralt ønske for en indhegning, som skal rumme store græssere.
Radikale Venstres Anders Medum Groth vil fortsat arbejde for projektet.
– Første gang jeg talte om store græssere i Furesø og på Baunesletten, var på DNs vælgermøde op til sidste kommunalvalg. Jeg har været rigtig glad for, at DN har formået at kvalificere idéerne til noget mere konkret, og jeg ser frem til at vi kan realisere et større område med helårsgræsning ved Baunesletten og Farum Sø, siger Anders Medum Groth.
Venstre og Konservative var indledningsvis positive overfor projektet, men sprang fra, da det stod klart, at det ville genere mange borgere.
Dermed blev Socialdemokratiet tungen på vægtskålen, men har endnu ikke lagt deres lod på vægten.
Udvalgsformand Lene Munch-Petersen (A) henviser til udvalgsbeslutningen i august måned.
– At der i samarbejde med Naturstyrelsen og andre relevante parter snarest muligt etableres et stort sammenhængende græsningsprojekt ved Hjortøgård og Flyvestationen. Samtidig besluttede udvalget, at projektet vedr. afgræsning af Baunesletten undersøges nærmere i samarbejde med Naturstyrelsen i lyset af deres planer på længere sigt for skovene omkring Farum sø og gennem yderligere dialog med lodsejere og andre interessenter, lyder det fra Lene Munch-Petersen, som dog erkender, at der er andre hensyn at tage end til biodiversitet.
– Jeg er som udvalgsformand meget optaget af, hvordan vi kan sikre mere biodiversitet og mere vild natur. Vi oplever at flere arter er truet – også i Furesø. Derfor skal vi gøre noget for at skabe bedre levevilkår for den vilde natur. Samtidig er vores natur jo også rekreative områder, hvor vores børn skal kunne lege, og hvor vi kan gå tur, cykle og løbe. De to hensyn kan godt kombineres, men det kræver en god dialog og at vi lytter til hinandens ønsker og bekymringer. Det lægger vi afgørende vægt på i Socialdemokratiet, siger Lene Munch-Petersen.
Konservative Niels Jørgen Brandt mener, at det handler om at ramme de rette balancer.
– Visionen om bedre biodiversitet og mere sammenhængende natur er god og rigtig. Men vi har lært noget af forløbet om Baunesletten, og det håber jeg alle politikere reflekterer over. Vi er nødt til at ramme de rigtige balancer, og ikke tænke at bedre biodiversitet udelukkende handler om hegning og store græssere. Hegning er indgribende i bynære områder, og hvor der er stort rekreativt brug allerede. Her må man finde andre måder at pleje området til bedre biodiversitet, med klog afbrænding, mosaikslåning og måske endda med blomsterstriber som ekstra hjælp til sjældne sommerfugle, siger Niels Jørgen Brandt
Konservative afviser dog et indhegnet på et større område af Baunesletten.
– Vi ser ikke for os, at der kommer hegn op på et større område af Baunesletten. Vi har endevendt mulighederne, og vi har Naturstyrelsens udmelding om, at området ikke er velegnet. Der er heldigvis andre områder, der er velegnede og hvor vi kan lave gode græsningsprojekter til glæde for naturen og Furesøs borgere, lyder det fra Niels Jørgen Brandt.
Den primære modstand har været centreret omkring foreningen Bevar Baunesletten, som har indsamlet underskrifter imod projektet. Det får ikke Anders Medum Groth til at tvivle på projektet.
– At der har været modstand imod projektet, undrer mig slet ikke. Det har vi set mange steder i Danmark, når naturprojekter skulle rulles ud. Jeg forventer, at vi har modige politikere i Furesø, der tør gøre det rigtige for naturen. Selvfølgelig skal vi tage hensyn til modstandere af projektet også, men det er af afgørende betydning, at vi får sat ind med bedre naturindsatser. Projektet er bestemt ikke dødt, men vi arbejder på at finde gode løsninger, som flest muligt kan se sig selv i, siger Anders Medum Groth.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder