Bøndernes Hegn – et mystisk navn

Restaurant Bøndernes Hegn eksisterede i mere end 50 år. Foto: Furesø Museer & aAkiver.

Furesø Kommune stikker længere ind mod København, end de fleste aner. Faktisk ejer Furesø Kommune en lille del af søbredden af Bagsværd Sø. Den del af Værløse, som går fra landsbyen Kulhus ud til Skovbrynet Station, kaldes Bøndernes Hegn. Den grænser op til Frederiksdal Skov, som ejes af grevefamilien på Frederiksdal Slot, og statsskoven ved Bagsværd.
Bøndernes Hegn er en del af Furesø Kommune, fordi gården Kollekolle ejede området for mange hundrede år siden. Her havde Kollekolle to mindre gårde og en kro. Det er siden blevet til matriklerne Kollekolle 7A og 7B.
Det er lidt af et mysterium, hvor navnet Bøndernes Hegn kommer fra. Turistguiden Svend Fleuron skrev i flere bøger, at navnet kom fra det faktum, at staten efter statsbankerotten i 1813 pantsatte den lille skov, som blev købt af rige Værløsebønder. Andre kilder fortæller, at Gladsaxebønder eller Husumbønder købte skoven for at få adgang til tømmer efter svenskerne havde lagt den store skov Sokkelund øde i forbindelse med belejringen af København i 1660.
Det er næppe den rigtige årsag til navnet Bøndernes Hegn.
I 1969 gennemgik F. Reimers i Værløse Historiske Forenings Årsskrift de gamle skrifter for at finde den nærmere årsag.
Han fandt ikke en entydig kilde til navnet Bøndernes Hegn, udover at området i over 100 år var ejet af bønder.
Jørgen Christiansen var den sidste lokale ejer af Bøndernes Hegn fra 1888 til 1918.
I starten af 1900-tallet blev der opført en pavillonbygning ved siden af skovløberhuset. Her blev der plads til Restaurant Bøndernes Hegn. Den fandtes i over 50 år og var en overgang et meget populært udflugtsmål for turister. Der var forskellige forlyster, bl.a. en karrusel ved Restaurant Bøndernes Hegn, som en lang overgang havde samme ejer som Hareskovpavillonen.
I 1918 blev Bøndernes Hegn opkøbt af et selskab bestående af direktør J.F. Nielsen-Kolding, proprietær K. Christensen og folketingsmedlem Jens P. Lillelund for den nette sum af 60.000 kroner. Formålet var udstykning af området, men det skete aldrig.
I stedet blev skoven solgt til staten i 1944 for 38.000 kroner og det lille opdyrkede vænge med Restaurant Bøndernes Hegn blev solgt til Torben Mogensen i 1945 for 62.500 kroner.
I 1962 blev området vænget solgt til Johannes Nielsen for 230.700 kroner. Nogenlunde på denne tid blev Restaurant Bøndernes Hegn revet ned. I stedet blev der bygget et hus med liberalt erhverv ud mod Frederiksborgvej, som på dette tidspunkt var hovedfærdselsåren til København.
Huset fik navnet Halvvejshuset og herfra blev der i mange år drevet forskellige former for restauratørvirksomhed, senest en sandwichshop. I dag er huset udelukkende privat bolig.
I forbindelse med anlægget af Hillerødmotorvejen i 1970´erne fik Frederiksborgvej mindre betydning, og det blev vanskeligt at drive forretning på stedet.

Kilde: www.vaerloesehistorie.dk

Der var også forlystelser som fx . en karrusel ved Restaurant Bøndernes Hegn. Foto: Furesø Museer / Arkiver.
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Bøndernes Hegn – et mystisk navn”

  1. Hanne Wahlberg

    Har et dejligt billede fra 1947 med min søster i barnevogn. Og
    hvor “Mælke Svend” fra Hareskov holder med sin bil.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *