Cornelen – det lille købmandsmuseum

Klemt inde mellem Stavnsholts ti oprindelige gårde finder man købmandsmuseet Cornelen.
Det lille museum emmer af nostalgi og stemning fra 1930´erne, men historien om den lille købmandsbutik går endnu længere tilbage.
I 1862 åbnede Daniel og Abelone Nielsen en hjulmager og høkerbutik i ejendommen. Daniel Nielsen kom fra Ganløse og var 31 år, da han åbnede høkerbutikken, hvor varesortimentet kunne være i et såkaldt Skuffedorium. Fru Abelone passede høkerbutikken, mens Daniel drev hjulmageriet, som var familiens primære indtægt.
Daniel Nielsen gik på pension i 1911. Han solgte til Alfred Petersen, som udvidede til en købmandsbutik. Grundlaget kom fra turismen. I 1906 kom Slangerupbanen til Farum. Det gav mange besøgende fra København.
35-årige Johannes Corneliussen og fru Anna købte butikken i 1934. I folkemunde kom butikken til at hedde Cornelen. Turisterne fortsatte ufortrødent med at komme til Farum frem til starten af 1950´erne og efterhånden blev det lokale kundegrundlag større, idet Furesø Haveby opstod som følge af udstykningen af Brudegårdens jord.
Johannes Corneliussen gik på aftægt som 63-årig i 1962. Ejendommen forfaldt.
I 1975 tog en gruppe af lokale, med ejeren af Farumgaard, Ruth Riis-Hansen i spidsen, fat. Der blev samlet penge ind gennem julemarkeder og mange andre aktiviteter. Der blev samlet effekter ind fra hele byen, og det lykkedes at overtale Farum Kommune til at overtage Cornelen.
Lige siden har der været købmandsmuseum i det lille hus mellem majtræet og gadekæret i Stavnsholt.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Cornelen – det lille købmandsmuseum”

  1. Tak for et hyggeligt visit i dag, som var mit første men bestemt ikke det sidste 🙂

Der er lukket for kommentarer.