Hjerneblødning, depression, stress og så genrejsning. Dan Senderovitz er startet i arbejdsprøvning i Fontænehuset med nyt mod på livet. Han vil inspirere andre ved at nå toppen af Kebnekaise.
Af Mikkel Kjølby
Dan Senderovitz er lidt af en institution i Furesø. Han var en umådelig populær pædagog i Hareskov Miniklub og underholdt som hospitalsklovn og operatossen Paul Potte.
Den 17. marts 2017 blev Dan ramt af en hjerneblødning. Han blev hastet på hospitalet og overlevede på dramatisk vis, men det havde store konsekvenser. Han sad tilbage med en hjerneskade og nedsat funktion i venstre side af kroppen, ikke mindst en besværlig dropfod.
Han fik den rette hjælp og rejste sig på fornem vis. Med hård genoptræning formåede han at komme op af de 24 trin til lejligheden. Ti måneder efter hjerneblødning var han tilbage på arbejde – naturligvis på nedsat tid og med andre vilkår.
Det var bare ikke det samme. Dan skiftede til en skole i Farum, hvor han fik den bedste behandling og følte sig hjemme. Men han kom også til at tage for meget på sig.
I juni 2023 kom sygemeldingen. Dan var gået ned med stress og depression. Det kom efter en voldsom periode i hans liv. Hans far døde i november 2022, og moderen gik bort i juli 2023.
– Jeg kunne ikke finde balancen. Med alt det der foregik i mit liv, kom der et mylder af tanker, som udløste en depression, fortæller Dan Senderovitz.
Det stod klart, at Dan måtte gøre det anderledes i denne omgang.
– Jeg kom for hurtigt tilbage på arbejdet, fordi jeg søgte tilbage til noget normalt. Det skal ikke gentage sig, siger Dan Senderovitz.
Han ser det som en luftballon, som tynges ned af tunge sække. Ha blev nødt til at give slip på nogle af sækkene. Fx det er at arbejde med børn.
– Jeg skulle genopfinde mig selv og finde styrke og ro. Jeg blev nødt til at give slip på skolen og at arbejde med børn, forklarer Dan Senderovitz.
Det skete i juni 2024. Siden er Dan kommet i arbejdspraktik i Fontænehuset. I starten to dage om ugen med fire timer i alt. Nu er han på tre dage om ugen og ni timer i alt i en flexordning.
– Her kan jeg byde ind med min erfaring med omsorgsarbejde, men også med min egen historik. Jeg kan koble meget af mig selv til et sted, som arbejder med psykisk sårbare og folk med psykiske lidelser. Jeg kan skabe relationer på andre måder og komme i dialoger pga. min egen historik, fortæller Dan Senderovitz.
Fra 1 mile til toppen af Kebnekaise
For at komme tilbage har Dan arbejdet med mål. Hans første mål var at gennemføre 1 mile til Royal Run. Det gjorde han i 2021. Han løb hele vejen!
De følgende år har han været med på 5 kilometer og har gennemført hver gang. Nu har han sat næsen op efter at gennemføre et halvmaraton.
Men så skete der noget. Dan er meget inspireret af den svenske inspirator Aron Andersson. Han sidder i kørestol, men er også eventyrer og har været med i Vild med Dans. Aron har nået toppen af Kebnekaise og Matterhorn. Det meste af vejen i kørestol.
– Jeg søger noget, som driver mig videre og tænkte, at hvis jeg kan komme op på toppen af Kebnekaise og gå derop nogenlunde ordentligt, så ville det være det vildeste, siger Dan Senderovitz.
Så nu har han meldt sig til en ekspedition til toppen af Kebnekaise den 30. juli 2025. Der er dog nogle forhindringer, inden det kommer så vidt.
– Det er helt oppe i Lapland, og jeg skal igennem et klatrekursus inden da, så det koster en del.
Faktisk lyder budgettet på 35.000 kroner. Det vil Dan forsøge at skaffe igennem indsamlinger og sponsorater.
– Jeg har brug for opbakning. I bund og grund er alle velkomne til at støtte projektet. Vi er ved at finde ud af, hvordan det kan gøres i praksis, siger Dan Senderovitz, som ikke selv har de store midler efter syv år med en hjerneskade.