Debat – Bevar Baunesletten og skab natur ved Hjortøgaard

Niels Jørgen Brandt (tv) og Lars Carpens (th).

Af Lars Carpens, medlem af Natur og Klimaudvalget (V) og Niels Jørgen Brandt, medlem af Natur og Klimaudvalget (C)
Over de seneste måneder har bølgerne gået højt omkring et naturprojekt med helårsgræsning på Baunesletten. Målet er godt og vigtigt – mere og bedre natur og biodiversitet i Furesø.
Udfordringen er at der skal hegnes for at der kan gå store græssere hele året. For mange borgere, der bruger Baunesletten i dag, er det et stort indgreb. Hvad enten man er hundelufter, løber, cykler, sætter drager op, kælker om vinteren, eller bare går tur.
Over sommeren er der blevet arbejdet på et nyt muligt projektforslag 3, hvor hegningen på Baunesletten reduceres mest muligt og landbrugsarealerne mod vest inddrages i folden. Vi kan nu se, at den mindste hegning for at projektet giver naturmæssig mening, stadig omfatter ca. 60% af Baunesletten. Den er desuden dyr, da den kræver 1500m ekstra hegn, og et særligt robust hegn midt på sletten af hensyn til hunde. Et hegn, der ikke vil se kønt ud.
Vi mener derfor at tiden er inde til at skifte fokus hen imod, hvad der kan blive et meget bedre projekt. Området omkring Hjortøgaard. Et område, som kommunen ejer og har samme størrelse som Baunesletten, ca 40 ha. Det grænser op til yderligere kommunale arealer og et større areal på Flyvestationen mod øst, som ejes af Naturstyrelsen. Naturstyrelsen vil gerne samarbejde om et fælles projekt, der kan gøre arealet op til 70-100 ha stort. Arealet kan vælges så det ikke er tæt på beboelse. Det er langt fra så benyttet som Baunesletten til rekreative formål. Bio-diversitetspotentialet er mindst lige så godt. Og det kan endda gøres billigere !
Lyder det bedre ? Det synes Venstre og Konservative. Det er bedre på alle parametre. Furesø og naturen har ikke brug for et Baunesletten projekt i strid modvind, hvor en masse borgere føler at de mister noget værdifuldt. Vi skal fokusere kræfterne og midlerne på et naturprojekt, der kan blive et nyt udflugtsmål ved Flyvestationen og et plus for kommunen – og for natur og biodiversitet. Baunesletten skal fortsat plejes, med afbrænding og mosaik-slåning. Det har vi set fungere i 2024, hvor den sjældne violetrandet ildfugl har været mere talrig end i mange år. Det er ikke så dårligt endda!

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest