Af Ulla Hess. Kong Volmers Vej 13. 3520 Farum
Når Danmarks naturfredningsforening støtter afgræsning med store dyr i følsomme naturområder for at styrke biodiversiteten må man undres.
I 15 år har afgræsning af et område for enden af Kong Volmers vej været afgræsset fra tidligt forår til sent efterår med forskellige antal dyr. Græsningstrykket har ganske enkelt været så hårdt, at den violetrandede ildfugl er forsvundet. Fødeplanterne er ganske enkelt blevet ædt, inden de nåede at blomstre. Det er sket, uden at man har hørt en lyd fra naturfredningsforeningen. Det selvom det har sat sine spor i biodiversiteten i negativ retning.
Nu roser man kommunens ønsker om afgræsning i flere områder bl. andet i Sortemosen, hvor der stadig findes rester af en levedygtig biodiversitet. Allerede nu er den første del af mosen indrettet til afgræsning og det kan undre, at man har brugt finmasket hegn, så ræve, rådyr og grævlinge ikke kan komme ind i området. Forhåbentlig er det ikke med i overvejelserne i forbindelse med de nye indhegninger.
Et meget vandrigt område, hvor dyrene vil gå i sump. Hovdyrs klove er ikke egnet til dette underlag. Dertil kommer at parasitter, som lungeorm og leverikter har frit spild i et sådant miljø.
Det kan også undre, at Danmarks naturfredningsforening vil støtte indhegning af store arealer i vores natur, så det forhindrer folk adgang til den natur, som er er et nær rekreativt naturområde for tusindvis af mennesker. Nedslidning er allerede nu et synligt problem og vil øges væsentlig med de nye indhegninger. Uanset om man vælger fredelige dyreracer, kan græssende dyr på et splitsekund blive truende og anmassende, hvis man bevæger sig ind til dem.
Man taler om helårsgræsning og vintergræsning og henviser til eksperimentet i Mols bjerge. Her har dyre velfærden været/er under skarp kritik. Og med den manglende observation af projektet på marken ved Kong Volmers vej kan man frygte, at det kræver dyre konsulenter for at holde den lovpligtige dyrevelfærd.
Naturen er ikke statisk og afgræsning med dyr køer og heste kan vedligeholde et områdets biodiversitet. Men det skal ske under streng kontrol og med hensyn til dyrevelfærd. Og det skal ske med hjælp fra folk med praktisk erfaring med dyr.
Flere af de steder man fra kommunen har udpeget til indhegning, kunne med held høstes og materialet bortskaffes i slutningen af sommeren og derved opnå en god biodiversitet. Og så kunne man undgå den begrænsning af naturbrugeres adgang. Og det har vist sig at virke på biodiversiteten på marken syd for Geddevasevej.
Jeg håber, at de positive og negative erfaringer vil indgå i kommunens fremtidige projekter Især nu, hvor man har planer om at afsætte 1 million til rådgivning m.m.
Og endelig vil en kraftig ”natur pleje rydning” i Sortemosen i værste fald skræmme havørnen væk og så er det hele tabt på gulvet.
DEBAT – Falsk varebetegnelse!!
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest
1 kommentar til “DEBAT – Falsk varebetegnelse!!”
Kære Ulla Hess.
Du har helt ret i at afgræsningen på Kong Volmers Vej ikke har været ideel. Arealet er for lille, og der er brugt sommergræsning. Resultatet har været overgræsning, og du har ret i at det er uheldigt.
DN Furesøs forslag til stor natur i Furesø indebærer et stort sammenhængende areal med helårsgræsning. Antallet af dyr vil blive nøje afstemt efter arealets størrelse, så overgræsning undgås. Et meget lavt dyretryk med flere hektar per dyr.
Kommunens ønsker er helt i tråd med forskningen og de videnskabelige anbefalinger fra biodiversitetsrådets rapporter om forvaltningen af Danmarks naturområder.
Der er dygtige medarbejdere i både kommune og Naturstyrelsen, der vil sikre at alle regler og love omkring dyrehold vil blive overholdt.
DN Furesø
Der er lukket for kommentarer.