Debat – Mest natur for pengene?

Marken ved Ryget Skovby er ikke med i Furesø Kommunes projekt.

Af Niels Teinhart. Sækkedamsvej 92. 3500 Værløse
Efter at have fulgt den intense debat om naturforvaltning og biodiversitet på Baunesletten, føler jeg et behov for at rejse et centralt spørgsmål: Kan vi som borgere i Furesø ikke forvente, at kommunen sikrer, at vores skattekroner går til de projekter, hvor vi får mest naturforøgelse for pengene?
Som situationen ser ud nu, virker det som om, at kommunen holder stædigt fast i det oprindelige oplæg for Baunesletten. På trods af at det måske ikke er det mest effektive brug af midlerne. Ja, det er muligt at forbedre naturkvaliteten på Baunesletten, men er det den rigtige beslutning?
Baunesletten har bestemt sin andel af naturperler med sjældne sommerfugle og råvildt. Men vi skal spørge os selv, om vi virkelig får nok for pengene der. Kunne vi i stedet overveje andre områder, hvor vores investeringer kunne gøre en større forskel for biodiversiteten?
Tag for eksempel området mellem Nørgaard Plantage, Søndersøskolen og Værløse Vest. Dette område, som i øjeblikket er udlejet til landbrug, repræsenterer en monokultur med lav biodiversitet. Hvis vi inddrager dette område til naturgenopretning, kan vi skabe et område på størrelse med Baune Sletten, men med et meget større potentiale for biodiversitetsløft. Det ville være en investering, der virkelig kunne betale sig, både for naturen og for borgerne.
Samtidig ville vi undgå at begrænse adgangen for de rekreative brugere, da området i forvejen ikke er tilgængeligt for frit færdsel. Med området liggende brak i år, er det oplagt at komme i gang med et nyt projekt der.
Et andet spændende forslag, som tidligere har været på tale, er naturgenopretning på Flyvestation Værløse. Men også her støder vi på udfordringer med at balancere de rekreative værdier mod naturgenopretningen.
I sidste ende handler det om at få mest muligt ud af vores investeringer i naturprojekter. Det er afgørende, at vi tænker strategisk og vælger de projekter, hvor vi får mest naturforøgelse for pengene. Lad os tage debatten videre og finde de løsninger, der giver mest værdi for både naturen og borgerne i Furesø.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder

10 kommentarer til “Debat – Mest natur for pengene?”

  1. Mette Sloth

    Godt indlæg, selvfølgelig er biodiversitet vigtig, men måske også lidt af et boss word efterhånden.
    Vigtigt at friholde rekreative områder for indhegning samt store græssende dyr, der. vanskeliggør færdsel for mange mennesker.
    Biodiversitet, men også vigtigt at mennesker kan nyde og færdes i naturen.
    Baunesletten skal nødig blive en principsag for kommunen, måske tæt på at blive det

  2. Anne-Marie Bach

    Stor tak til Teinhardts vigtige pointer.

    Økonomien er meget afgørende, desværre, da det kommunale råderum mildest talt er indskrænket også på kerneopgaveløsningen.

    Vi kan med rette spørge Natur og Klimaudvalget hvilken natur de ønsker skal nyde fremme med brug af rewilding – er det tilfældighedernes spil, eller foreligger der en klar plan for hvilke arter der skal fremmes, isåfald bør skatteyderne kende de konkrete planer…..

  3. Anders Groth

    Det giver god mening, at anvende “brandmandens lov” når man skal lave mest natur for pengene.
    Det vigtigste er at BEVARE naturområder med endnu uskadt natur og biodiversitet. Derefter skal man BESKYTTE eksisterende natur imod negativ påvirkning. Som tredje led skal man GENOPRETTE beskadiget natur. Og endelig til sidst skal man ETABLERE nye naturområder – allerhelst i sammenhæng med eksisterende naturområder.

    Så det er prioriteringen man skal lave, når man skal have “mest natur for pengene”.

    I forhold til Anne-Marie Bachs spørgsmål om hvilke arter der skal fremmes, er det bedste svar, at det er op til naturen at afgøre. De store græssere er en markant mange i den danske natur, og de er med deres færden og ageren nøglearter, som skaber liv og mulighed for en langt række andre arter. De førende eksperter peger alle på ekstensiv helårsgræsning med lavt græsningstryk som den optimale forvaltningsform for violetrandet ildfugl. Især hvis man tager lidt ekstra forholdsregler, så længe bestanden er så sårbar som nu. Men det er ikke kun violetrandet ildfugl, der skal skabes bedre vilkår for. Baunesletten er nabo til op til flere rødlistede arter.

    1. Jesper Schou

      Det største potentiale findes, hvor der er noget natur tilbage, og det er der ikke på pljøemarker. Det er der bred videnskabelig evidens for. Omkring mest værdi for pengene, så har De Økonomiske Råd behandlet spørgsmålet af flere omgange, og svaret er det samme. I øvrigt også hvad man kan læse af Biodiversitetsrådets arbejde. Så Baunesletten + Ryget skov og Sortemosen er et rigtig velkvalificeret bud, for furesø kommune. Og så kan man jo få lavet en fredning på flyvestationen derefter inden kommunalbestyrelsen kommer i mål med samme salamistrategi, som de brugte på højsletten (værløse vest).

    2. Jesper Schou

      Helt enig. Vi mangler ikke viden, vi mangler handling. Og naturen mangler PLADS.

  4. Anne-Marie Bach

    Tak for et klart svar fra Anders Medum Groth, nemlig at politikken baserer sig på tilfældighedernes spil, og ikke på substans…
    For mig minder det lidt om de glade 70’ere: lad os føle os frem og mærke efter, som i ‘helt i blinde’ og resultatet bliver naturligvis noget vi kan tolke på, alt efter behov.

    I øvrigt, Baunesletten er ikke en pløjemark, som Jesper Schou angiver, men et geologisk skatkammer, en naturperle for tobenede i et af kommunens tættest befolkede områder – et ægte åndehul….som sparer Furesø Kommune for uanede ressourcer, grundet de lokales kondition, øgede livskvalitet og frie udfoldelser. Viden er guld værd!

    1. Rebecca Bonita Toft

      Nejda, Anne-Marie Bach. Jesper Schou skrev: “Det største potentiale findes, hvor der er noget natur tilbage, og det er der ikke på pljøemarker. Det er der bred videnskabelig evidens for”. Så hentyder han naturligvis til dét område med lav biodiversitet N. Teinhart velformuleret beskriver- Altså MARKERNE, Vest for Værløse, IKKE vedr. Baunesletten jeg kan se er Hundeskov og endda har en sommerfuglefauna…

      Dit svar, Anne-Mette Bach, synes derfor stortset forudindtaget,bistedet for du både læser OG fortolker på det skrevne.

  5. Rebecca Bonita Toft

    Anne-Marie Bach du angiver, at du synes det minder lidt om 70-ernes følen-sig-frem.

    Hvad synes du så N. Teinhart’s indlæg mest minder om?

    Jo, Baunesletten, til stor glæde for både to- og firbenede og jeg giver dig helt ret i den store gevinst der må være for alle parter der færdes i området qua den motion og serotonin påvirkning alle bruger oplever.

    Jeg har selv færdes lidt i Værløse, hvor jeg tog bussen til Kirke Værløse og gik til Ganløse, da jeg var ude at lede efter en højtelsket kat for en Facebookbruger i en Eftersøgningsgruppe i april ’22. Og en anden gang gik jeg fra Kr.Værløse til Værløse bl.a. En ja, meget kedelig strækning med stor undtagelse af jeres tulipanbede og Allé træer før Værløse St. 😳 🙌

Der er lukket for kommentarer.