Af Sarah Rødbroe-Thrane, foreningen Bevar Baunesletten.
For en stund er indhegning af Baunesletten sat i bero, formentligt indtil KV25 er veloverstået i november næste år.
Men underskriftsindsamling mod hegn på Baunesletten fortsætter ufortrødent og den har nu passeret 1.000 underskrifter. Det næsten samtidig med at Miljøministeren mødtes med Furesø kommune med henblik på et fremtidigt samarbejde om naturpleje af store fælles arealer, som de kommunale på
Baunesletten og Naturstyrelsens tilstødende arealer.
Foreningen Bevar Baunesletten følger tæt med i udviklingen.
Det var medio august 2024 Miljøminister, Magnus Heunicke var inviteret til vandring på Baunesletten med Borgmester, Ole Bondo og blandt andre: NKU (Natur og Klima Udvalg) for at få et samarbejde om Furesø Kommune.
Der hvor Naturstyrelsens arealer, støder op til Baunesletten, vil man både fælde træer og indhegne arealer.
Statens og Naturstyrelsens Nationalpark-projekter om ’Urørt Skov’ indehol-der planer om indhegning af 25.000 hektar dansk statsskov. Det vil desværre komme med en pris, idet det vil forhindre fri adgang for motionister, cyklister, gående med udfordringer, børn og andre mennesker, der ingen mulighed har for at
komme i sikkerhed hurtigt, hvis et græssende dyr angriber.
Som part, var Foreningen Bevar Baunesletten ikke inviteret med til den før-nævnte vandring. Foreningen har tidligere rakt ud til NKU, vi har holdt mø-der med kommunens repræsentanter og vi har tydeligt tilkendegivet, at vi ønsker at blive inddraget som part i disse overvejelser. Det viser, at Furesø Kommune nu har en vis nervøsitet og lukkethed omkring deres ønske om at skabe øget biodiversitet ved at indhegne.
Ønskede man ikke at kritik skulle forplumre ministerbesøget?
På Byrådsmødet i juni 2024 fremsatte Foreningen Bevar Baunesletten spørgsmål om fri og uhindret adgang på Baunesletten – vi er særligt bekymret, på baggrund af de mange nye sager, vi ser på landplan, hvor vandrere bliver angrebet og kommer til skade i indhegninger med græssende kvæg. En indhegning med græssende kvæg vil skabe mange forhindringer for men-nesker, ikke mindst for vore svageste, som dårligt gående eller svagtseende. Særligt bevægelseshæmmede vil have vanskeligt ved at passere en færist el-ler ved at bevæge sig igennem en klaplåge med gangstativ, mobilitystok el-ler en førerhund.
Hvordan med det gode friluftsliv, hvor både store og små kan glæde sig over at bevæge sig i naturen. Hvordan skal vi kunne kælke sikkert på bakkerne om vinteren med hujende glade unger? Og hvordan kan vi ubekymret færdes på Baunesletten alene med løbesko på eller med barnevognen på trædestierne?
I foreningen ser vi positivt på, at partierne K og V nu bakker op om forenin-gens modstand mod indhegning af Baunesletten og ønske om bevarelse af de værdifulde rekreative åbne arealer, der glæder så mange.
Primo oktober vil Foreningen Bevar Baunesletten, på dets bestyrelsesmøde, udarbejde forslag til ændringer af plejeplanen, der vil give endnu bedre vil-kår for biodiversiteten på Baunesletten, men ikke fratage os borgere, det omfattende friluftsliv, der foregår på Baunesletten i dag.
Vi vil fortsætte med at være i dialog med kommunen og vi vil kæmpe hele vejen for ét samlet Baunesletten uden hegn og med fri adgang. Vi tror på, at vi mennesker skal være tæt på naturen og ikke hegnes ude, for at vi og de fremtidge generationer fortsat vil kære om naturarealerne i Danmark og her særligt i vores nærområde på Baunesletten.
Vi har allerede et ”erfaringspanel”, som vi løbende rådfører os med, heriblandt: epidopterolog og landsskabsarkitet. Hvis du har forslag eller erfaringer med biodiversitet uden hegn, ja så hører vi gerne fra dig i foreningen info@bevar-baunesletten.dk. Vi optager nu medlemmer i foreningen – du kan melde dig ind og støtte op om foreningen på www.bevar-baunesletten.dk
1 kommentar til “Debat – Over 1.000 protesterer mod ”natur i bur” på Baunesletten”
Hvis Enhedsliste, SF og S har flertallet i byrådet, er jeg bange for at I bliver “kørt over” som det sker i det ganske land. Vi skal vænne os til at adgang til naturen bliver i følge med en autoriseret biolog og iført gode løbesko
Der er lukket for kommentarer.