DEBAT: Radikale Venstre vil reducere forbrug gennem et reparationsfradrag

Byårdsmedlemmerne Anders Medum Groth og Tine Hessner har sammen med Samira Narwa forfattet dette debatindlæg.

Af Tine Hessner (byrådsmedlem og folketingskandidat), Anders Medum Groth (byrådsmedlem og medlem af Udvalget for Natur og Klima) og Samira Nawa (næstformand og klimaordfører for Radikale Venstre), 

Klimaomstilling kræver politisk lederskab og handling. Rammer og regler, der driver den grønne omstilling frem. Lovgivning, der betyder, at det bedre kan betale sig at være grøn end sort. At det klimavenlige valg bliver det lette og attraktive valg.
Vi kan gøre noget i Furesø Byråd – sikre genbrugsstationer, loppemarkedspladser – rammer for Repair Cafeer mm. Men når det kommer til, om man skal reparere sin vaskemaskine eller købe ny, så er der brug for nationale økonomiske incitamenter fra Christiansborg. En hjælp til opgøret med vores udprægede brug-og-smid-væk-kultur i vores del af verden.
I Radikale Venstre foreslår vi derfor et reparationsfradrag som en del af vores finanslovsudspil for 2024. Fuldstændig ligesom vi kender det med håndværkerfradraget og servicefradraget – bare på reparationer.
Et reparationsfradrag vil betyde, at det oftere kan betale sig at få repareret brugte telefoner, hvidevarer og tekstiler, end at købe nyt.
Vi har alt for længe haft en blind vinkel, når det kommer til klimabelastningen af vores forbrug. Det er måske ikke så overraskende, da mere end halvdelen af udledningerne sker udenfor Danmark – nemlig der hvor varerne produceres– hvilket betyder, at konsekvenserne af vores forbrug er usynlige i klimaregnskabet.
Men det er ikke ensbetydende med, at udledningerne ikke sker. Tværtimod. Vores forbrug har enorme konsekvenser for klimaet. Det er på tide, at vi tager ansvar for de konsekvenser.
For klimaet er aldeles ligeglad med, om der udledes CO2 i Danmark, Sydeuropa eller Sydamerika.
Kryds fingre for klimaet i finanslovsforhandlingerne.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest