Af Anders Medum Groth (Byrådsmedlem Radikale Venstre)
Den danske folkeskole er noget ganske særligt. Et afgørende fundament under vores samfund, hvor vi møder hinanden på kryds og tværs og danner grundlag for lige muligheder videre i livet. Hvor vi har et helle fra de sociale kategorier, der ellers definerer vores liv.
Sådan burde det i hvert fald være.
Men selvom den danske folkeskole er fantastisk, er vi stadig alt for dårlige til at bryde social arv. Alt for mange børn – især fra lavindkomstgrupper – lærer ikke at læse, skrive og regne, og alt for mange mistrives. Det gælder også her i Nordsjælland.
Det skal vi lave om på! Vi skal have en folkeskole, hvor alle elever trives og lærer det, de skal. Uanset sociale og økonomiske baggrunde. Derfor vil vi i Radikale Venstre investere massivt i vores skoler. I flere uddannede lærere, flere lærere og pædagoger per elev, fed undervisning i gode lokaler. Og i gratis skolemad.
For ikke alene bliver de økonomiske forskelle tydelige hver dag, når eleverne hiver madpakkerne op af tasken. For selvfølgelig har børnenes sociale og økonomiske baggrund betydning for deres kost, både derhjemme og i skolen. Og vi ved, at det har konsekvenser for børnenes fremtid.
Studier viser, at sund mad er en væsentlig faktor for elevers koncentration, indlæring og faglige præstationer. Men en sund og nærende madpakke er desværre ikke hverdag for alle børn. Det skaber en uretfærdig forskel, at nogle børn har markant dårligere forudsætninger for at klare sig godt igennem skoledagen end andre. Og det fastholder en ulighed, der hverken er til gavn for vores børn eller vores samfund.
Dén ulighed kan skolemad være med til at bryde. Erfaringer fra Sverige og Finland viser, at elever, der er omfattet af skolemadsordninger, klarer sig bedre, gennemfører flere års uddannelse og opnår en højere livsindkomst. Fyldte maver, klare hoveder og overskud til læring er altså en ubetinget god investering.
Desuden ved vi, at madvaner grundlægges i barndommen og har stor betydning for vores liv og sundhed. Så vi skal selvfølgelig bruge gratis skolemad til at lave faglige fællesskaber og gode, grønne spisevaner hos børn. Hvorfor ikke gøre sundhed og bæredygtighed til en naturlig del af folkeskolen, når vi ved, hvor stor indflydelse det har på børnenes videre liv?
Erfaringer og forskning taler deres tydelige sprog. Gratis skolemad gavner vores børns sundhed og læring – og dermed ikke bare børnenes trivsel og muligheder, men også vores samfundsøkonomi. Så lad os give alle børn forudsætningerne for at komme godt igennem skoledagen. Lad os investere i kommende generationers lige muligheder, dannelse og læring.
Og mon ikke også de hårdt pressede børnefamilier kunne bruge den halve time ekstra om dagen, som de i dag bruger på at lave madpakker?