Efter 52 år på tronen annoncerede Dronning Margrethe II sin egen abdikation i nytårstalen. Hun har sat et kæmpe aftryk på sin samtid. Også i Værløse. Især den 16. september 1998.
Der er nemlig således, at bynavnet Witherløse første gang dukker op i skriftlige kilder i 1248. Det var i forbindelse med Ridder Jon Jensens mageskifte med Esrum Kloster. Her indgik en besiddelse i Witherløse Liljæ.
750 år senere havde Værløse for alvor fået vokseværk og havde smidt betegnelsen Lille, som egentlig markerede, at det var en lille landsby ved siden af den store by Værløsemagle (Kirke Værløse).
Nu var Værløse hovedbyen i den driftige Værløse Kommune og jubilæet skulle fejres på behørig vis.
Regentparret blev inviteret på besøg og accepterede naturligvis.
Tidligere kommunalbestyrelsesmedlem John I. Allentoft (K) fortæller:
– Det lille jubilæumssekretariat på Gl. Jonstrup seminarium arbejdede med at tilrettelægge jubilæum og dronningebesøg i et års tid. Den rute, som Dronningen skulle køre gennem Værløse, blev shinet op: Træværk malet, blomster plantet osv. Der var lidt knurren over besøgets omkostninger fra venstre side i kommunalbestyrelsen, fortæller John I. Allentoft.
Kun et cigaretmærke duede
Der var en enkelt særlig opgave for arrangørgruppen.
-Dronningen røg et ikke almindeligt græsk cigaretmærke, som blev indkøbt i en specialforretning på “Strøget” i Kbh. Der skulle være cigaretter til rådighed på alle besøgets destinationer, forklarer John I. Allentoft.
Den 16. september startede dronningebesøget med en velkomst på Værløse Rådhus hvor borgmester Erik Eefsen (K) tog imod. Turen gik over Bymidten og Skovhuset til Ryget Skovby, hvor museumsinspektør Jørgen Seit fremviste arkæologiske udgravninger, som viste tydelige spor efter bebyggelse fra vikingetiden.
Frokosten blev holdt på Hotel- og Konferencecenter Kolle Kolle.
– Før frokosten på Kolle Kolle for Majestæterne, deres følge, kommunalbestyrelsen og andre var køkkenet blevet formelt godkendt hvad angik hygiejne og kokkens færdigheder. Det var han ret stolt over, erindrer John I. Allentoft.
Frokosten gik stærkt, meget stærkt.
– Selve frokosten forløb, som alt andet, efter et stramt skema. Det kom vist bag på flere, i hvert fald mig, at da dronningen var færdig med hovedretten, blev den fjernet ved alle borde. Da hun fik serveret først, var hun også først færdig. Ved mit bord bemærkede jeg, at vi var flere, der fik fjernet en halvfærdig tallerken med en lækker skovdue. Måske havde vi snakket for meget. Dronningens ledsagere var jo interessante bordfæller, lyder det fra John I. Allentoft.
Så gik turen til Kirke Værløse og tilbage til Aktivitetscenter Skovgården i Værløse.
Hestesko, pindemadder og en masse historie.
Dagen sluttede på Værløse Museum, hvor der i anledning af 750-års jubilæet var arrangeret et stort middelaldermarked på græsplænen ved Mosegaarden.
Dronning Margrethe II blev vist rundt i den arkæologiske udstilling af historisk forenings formand Torben Hurvig, men fik også vist historiske tekstiler og set mindeudstilling om den lærde kulsvier, Karl K. Nielsen.
Prins Henrik tog fat og løste opgaven, da han blev opfordret til at smede en hestesko i Smedjen bag Mosegaarden. Og så sluttede det hele med pindemadder og historisk øl i Gadekærshuset.
Dronningens gave var den første kopi af bogen om Karl K. Nielsen, stifteren af Værløse Historiske Forening. Prinsen fik som gave manchetknapper i guld. Vistnok kopi af en såkaldt dolkknap fra vikingetiden, fundet i Værløse. Medlemmer af Kommunalbestyrelsen fik som erindringsgave de samme manchetknapper, men i sølv.