Enighed gør stærk – og tømmer kommunekassen

Som optakt til budgetforhandlingerne blev økonomiudvalget præsenteret for denne skitse over udviklingen i Furesø Kommunes likviditet. Skitse: Furesø Kommune.

Furesø Byråd har igen indgået et budgetforlig med flere udgifter end indtægter. Kommunekassen er på 10 år skrumpet med ca. 300 mio. kr.
Af Mikkel Kjølby, stifter og redaktør af Alt om Furesø. 
I foråret blev der varslet en hidtil uset hård budgetproces. Udgangspunktet for budgetforhandlingerne var besparelser for 50 til 75 millioner kroner de kommende to år.
Nu er budgetforliget indgået. Som altid blev det et bredt forlig – spændende lige fra SFs ønske om at få flere penge i budgettet til et konservativt ønske om at holde skatten i ro. Det er tilsyneladende dyrt at få alle med ombord.
For vel er der en besparelser og ikke mindst forøgede takster for børnefamilierne, men udviklingen fra det sidste årti vil fortsætte. Furesø Kommunes likviditet er faldet med mere end 300 mio. kr. i denne periode.
Alt om Furesø har spurgt borgmester Ole Bondo Christensen og viceborgmester Bettina Ugelvig om det budgetterede merforbrug kan holdes indenfor byrådets beslutning om at have mindst 125 mio. kr. i gennemsnitlig kassebeholdning.
– Indenrigsministeriet krav er, at kommunernes kassebeholdning efter kassekreditreglen som minimum skal være 1000 kr. pr. indbygger – svarende til godt 42 mio. kr. for Furesøs vedkommende. Den gennemsnitlige kassebeholdning i Furesø ligger p.t. ca. 140 mio. kr. Med det budget, som der nu er indgået aftale om, vil minimumkassebeholdningen – alt andet lige – i de kommende 4 år variere fra 80 mio. kr., hvor den er lavest til 140 mio. kr., hvor den er højest, forklarer Ole Bondo Christensen.
Furesø Kommune har tidligere haft et mål om 80 mio. kr. i minimumskassebeholdning. I 2022 blev målet sat op til 120 mio. Nu sættes det altså ned igen.
– I den forstand kan man sige, at det forhold, at byrådet med budgetaftalen fraviger kravet fra 2022 budgettet om en minimumskassebeholdning på 120 mio. kr. er med til at skabe det råderum, der muliggør, at en del af forslagene i det oprindelige sparekatalog kan udelades eller justeres, siger Ole Bondo Christensen. 

Hvorfor skal Furesø blive ved med at finde besparelser?
Ved indgangen til budgetforhandlingerne præsenterede forvaltningen en graf over udviklingen i Furesø Kommunes likviditet fra 2013 til marts 2024. Den viser et fald i likviditeten på næsten 300 millioner fra 2013 til 2024.
Der skete mere i foråret 2024. Her valgte man at sælge ud af værdipapirerne for at mindske renteudgifter i forhold til kassekreditten – som kun bruges meget sjældent.
Alt om Furesø spurgte inden sommerferien ind til udviklingen i Furesø Kommunens økonomi.
Økonomichef Nanna Krog-Meyer oplyste, at Furesø Kommune brugte 93 millioner kroner af de opsparede midler i 2022, og ca. 50 millioner kroner i 2023, hvilket har været forudsat af budgettet.
Eftersom budgettet for 2024-27 forudsætter en opbygning af kassebeholdningen med 45 millioner kroner, var dette udgangspunktet for budgetforhandlingerne.
I stedet skete det modsatte. Furesøs politikere valgte at bruge af kassebeholdningen.
Udviklingen fra det sidste årti vil altså fortsætte!

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder