Fejring af F-100 blev en stor succes

Hasse Grandal med hjelmen doneret af tidligere jagerflypilot Flemming Winther.

Lørdag eftermiddag samledes mere end 20 tidligere piloter og mekanikere for den tidligere jagerfly F-100 Super Sabre i Hangar 2, hvor man fejrede det nye fly.
F-100 Super Sabre er et af Det Dansk Luftvåbens mest brugte fly. Der blev købt 72 F-100 i Nordamerika. De første kom til Danmark 1972.
Nu er et af de gamle jagerfly samlet, pudset og klar til udstilling i Værløse Flyvehistoriske Hangar i Sydlejren.
Det nye fly blev markeret ved lørdagsåbent i hangaren.
– Det gik over al forventning. Der var rigtig mange gæster. 20-25 af gæsterne var tidligere piloter eller mekanikere for F-100, som vi havde inviteret, fortæller Hasse Grandal, formand for Værløse Flyvehistoriske Hangar.
Ikke mindst gav det store glæde, at den tidligere jagerpilot Frans Winther – med kaldenavnet HIT – donerede sin gamle hjelm til foreningen. Den er specialfremstillet i Fort Worth.
– Hjelmen er noget helt specielt. Vi kommer til at udstille hjelmen i forbindelse med F-100 Super Sabre, siger Hasse Grandal.
Der vil blive puslet om flyet og måske dukker der en dag våben op til samlingen. Det kan være bomber, missiler eller noget helt tredje. Det hele ligger opmagasineret i Karup.
– Vi er meget stolte af flyet. Det er stort og meget flot fly, lyder det fra Hasse Grandal.
Værløse Flyvehistoriske Hangars F-100 Super Sabre blev oprindeligt brugt af US Airforces opvisningshold Thunderbirds. Det fløj opvisninger i 14 år.
F-100 Super Sabre var USA’s første af sin art. Den havde en del børnesygdomme og flere af dem faldt ned. Det var derfor frivilligt for danske piloter om de ville flyve i det.
Amerikanerne havde det anderledes med F-100.
– De amerikanske piloter røg store cigarer i cockpittet, som var udstyret med askebæger. Jeg var med til at modtage nogle af F-100 flyene i Karup i 1972. Der stod røg ud af cockpittet, griner Hasse Grandal.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Fejring af F-100 blev en stor succes”

  1. Franz Vinther

    Desværre var det hele 17 piloter der omkom i danske F100 og ialt 37 fly af typen styrtede ned

    Hjelmen blev tilpasset mig på Williams Airforce base i Arizona

    Piloten HIT hedder Franz Vinther (ikke Flemming 🙂

Der er lukket for kommentarer.