Midt i biodiversitetskrisen har naturen det med at slå tilbage. For nogle år siden slog et par havørne sig ned ved de store søer i Furesø Kommune og har siden ynglet i flere omgange. Naturstyrelsen er også i gang med at skabe Urørt Skov i stort set alle de lokale skove.
DN Furesø ser muligheder for at fire store pattedyr, som engang for mange år siden, slog sine folder i området, vender tilbage til Furesøs skove.
Bæveren
Bæveren er i høj grad savnet i den danske natur. Intet dyr som den kan ændre landskabet, og biodiversiteten er vild med bævere! Mange naturtyper er truede af udtørring og tilgroning med træer, og her gør bæveren jo sit enestående arbejde med at fælde træer og bygge dæmninger, der kan oversvømme store områder.
– Den er genudsat både i Jylland og i Nordsjælland, men hvor den har indtaget Jylland og spredt sig med storm, så har udviklingen været mere forsigtig på Sjælland, hvor bæveren endnu ikke har spredt sig uden for Arresø med tilhørende vandløb. Der har desværre været påkørsler af bævere, men med lidt held vil bæver sprede sig sydover og snart bygge dæmninger og fælde træer i Sækken og Sortemosen i Furesø kommune, fortæller Carsten Juel, formand for DN Furesø.
Største hindring for spredning: Trafik og mangel på sikre passager, hvor åer løber under veje. Mindst 1 dræbt bæver i Nordsjælland i år.
Hvordan påvirker genindvandringen af dyrene vores natur i Furesø Kommune?
-Tidligere var naturen og skovene fuld af dyreliv. Det er en højst usædvanlig tilstand, at vi i de seneste 200 år nærmest ikke har haft store dyr i skovene, og der er ingen tvivl om, at naturen vil få det bedre med blandt andet flere kronhjorte, dådyr, oddere og bævere, som vi muligvis ikke engang selv behøver at reintroducere. Enhver passiv eller aktiv genintroduktion af relevante dyrearter til den artsfattige natur og de store halvtomme skove i Furesø Kommune, hilses i Danmarks Naturfredningsforening meget velkommen, siger Carsten Juel.