Foredrag om velfærdsteknologi gav stof til eftertanke

Professor Agnete Meldgaard Hansen efterlod intet håb om hurtige besparelser i ældreplejen. Foto: Lene Bang.

29 tilhørere – her af fire byrådsmedlemmer – dukkede op til foredraget med professor Agnete Meldgaard Hansen om velfærdsteknologi. Hvis de ledte efter sparemuligheder, gik de forgæves.
I disse år er der meget fokus på ældreplejen, og der dukker konstant nye velfærdsteknologier op, som kan forbedre plejen, men også aflaste behovet for personale.
Frivilligcentret og Seniorrådet greb bolden og arrangerede et foredrag med professor Agnete Meldgaard Hansen om velfærdsteknologi på baggrund af fire års forskning i emnet.
Intet mindre end 29 tilhørere dukkede op – her i blandt fire byrådsmedlemmer.
John Toelhøj stod bag foredraget. Han summerer:
– Foredraget handlede om, hvad man havde oplevet de steder, hvor det var implementeret. Budskabet var, at det kræver tid at få personalet til at reflektere over, hvad de gør. Der var ikke nogen besparelser på kort sigt, siger John Toelhøj.
Næstformand i udvalget for Ældre og Sundhed, Lene Bang (S) var blandt tilhørerne og fik nyttig viden med videre. Visse ting stod lysende klart.
– Man skal investere i grundig undervisning af medarbejdere og borgere. Eventuelle besparelser kan først høstes på den lange bane. Mange kommuner har brændt sig på fejlkøb som havner i et opbevaringsrum, siger Lene Bang og fortsætter:
– Velfærdsteknologi behøver udover fagmedarbejdere som sosuer og sygeplejersker også ny type medarbejdere med forstand på selve teknologien. Og så skal der skal testes grundigt hos hver enkelt borger, inden ny teknologi i iværksættes.
Og så var de praktiske ting. Hvordan man får det til at fungere i dagligdagen. Også her fik Lene Bang nyttig viden med til arbejdet i Udvalget for Ældre og Sundhed.
– Det er lettere at implementere velfærdsteknologi på sygehuse og på plejehjem, end i borgerens eget hjem. Og det er lettere at få ny teknologi som faldgulve, intelligent belysning, intelligente bleer mm. til at fungere, end noget hvor borgeren/modtageren af hjælp selv skal være aktiv.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest