I november og januar fik Furesø Kommunes ældrepleje intet mindre end tre påbud af Styrelsen for Patientsikkerhed.
Det fik sat gang i en række tiltag for at rette på de konkrete mangler ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed. Det handlede ikke mindst om dokumentation og journalisering.
Undervejs nåede ledelsen til en konklusion. Et af problemerne var den interne forståelse på plejehjemmene. Altså at kollegaen godt var klar over, hvad patienten havde brug for. Derfor blev det ikke noteret med i journalen.
Chef for Sundhed og Seniorliv, Helle Winther Dahl, kalder det for tavs viden.
– Der har været en tradition med tavs viden, hvor tingene ikke skrives ned, fordi kollegaerne godt ved det. Det har vi taget et opgør med. Der er en grund til, at oplysninger skal stå i journalen. Det er ikke for ledelsens skyld, men for borgerens skyld, så de kan få den rette behandling, hvis der kommer nyt personale, siger Helle Winther Dahl.
Alt om Furesø har dokumenteret, at Furesø Kommune skiller sig ud i forhold til nabokommunerne, når det handler om fordelingen af Sosu-assistenter og Sosu-hjælpere med henholdsvis en lang og en kort uddannelse. De øvrige kommuner følger Kommunernes Landsforenings anbefalinger med 2/3-del assistenter. I Furesø er det nærmest omvendt.
– Vi har ikke nogen målsætning om, at vi skal have færre Sosu-hjælpere end Sosu-assistenter end andre kommuner eller i forhold til, hvad Kommunernes Landsforeninger anbefaler, siger Helle Winther Dahl, som slår fast, at Furesøs uddannelsestilbud forsøger at få uddannet flere Sosu-assistenter.
— Vi har langt flere Sosu-assistentuddannelsespladser, end vi har Sosu-hjælperuddannelsespladser. Vi gør alt for at få fyldt op på holdene, forklarer Helle Winther Dahl.
Furesøs ældrepleje tog opgøret med tavs viden
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest