Hareskovhvile – Det gamle stuehus for byens fineste gård

Hareskovhvile ca. 1910. PÅ det tidspunkt var det fortsat en del af Hareskovgaards ejendom. Foto: Furesø Museer & Arkiver.
Hareskovgaard var i sin tid Lille Værløses største og fineste gård. I forbindelse med udskiftningen i 1775 blev Hareskovgaard tildelt jorden fra landsbyen ud til Hareskoven, men ikke desto mindre var der også hårde tider her. Enkefru Georgine Sofie Meyer blev i 1907 nødt til at sælge gården til tømrermester Tesch, da hun ikke kunne betale afdragene. Tesch solgte i 1912 gården videre til rigmanden Erik Frogne-Knudsen, som kom fra en anden lokal gård Grantofte, hvor familien havde tjent gode penge. Erik Frogne Knudsen kæmpede med ejeren af tyrestationen Kollekolle, Charles Grut Hansen, om værdigheden som Værløses rigeste mand. Men også Erik Frogne Knudsen fik økonomiske vanskeligheder. efter et eventyr med en grusgrav ved Søndersø og tipvognsspor hele vejen op til Værløse Station på Læssevej (deraf navnet red.). Erik Frogne Knudsen måtte sælge Hareskovgaard og pragtvillaen Solbrink ved Søndersø. Den havde han ladet opføre, men familien nåede kun at bo i den fantastiske villa i få år.

I årene 1918 til 1921 bliver Erik Frogne-Knudsen nødt til at sælge alle sine ejendomme. Han bliver boende i byen og bliver senere i livet tehandler hos Perch Tehandel i København.
Trods sin økonomiske nedtur forblev Erik Frogne-Knudsen et respekteret medlem af lokalsamfundet i landsbyen. 

Hareskovhvile blev med tiden klemt ind af byudviklingen i Værløse. Foto: Furesø Museer & Arkiver.

Jorden blev til Pigenavnekvarteret
Hareskovgaard flyttede flere gange og lå til sidst lige bag bagerbutikken på Ballerupvej. Hareskovgaards jorde blev med tiden udstykket. Først Hejrebakken og senere pigekvarteret med vejnavnene Åsevej, Elsevej, Evavej, Helenestien og Inavej.
Den gamle gård blev brugt som byggeplads og led overlast. Den blev revet ned, da udstykningen af området var afsluttet. 

Hareskovhvile som alderdomshjem
Hareskovgaards gamle stuehus blev i 1919 solgt til Foreningen til oprettelse af rekonvalescenshjem for kvinder af den arbejdende og tjenende klasse. Aldersdomshjemmet blev drevet af oberstinde Christiane de Roepstoff og fru accessor Emilie Bøgild.
Stuehuset skiftede navn til Hareskovhvile og fungerede frem til 1940 som en slags plejehjem for kvinder med alverdens forskellige lidelser, som blev behandlet af den ridende læge fra Farum ved navn Castberg – det er ham Doktorens Bugt er opkaldt efter.
Værløse Sogn købte bygningen i 1940-41. Den har siden haft en række forskellige funktioner – ikke mindst posthus, men også foreningshus og senest base for hjemmeplejen, som flyttede ud for fem år siden.
Mens tiden stod stille på Hareskovhvile, udviklede byen omkring den smukke bygning. I dag er den klemt inde imellem boliger, forretninger og parkeringsplads.
Ikke mindst beslutningen om at anlægge De Røde Plads var hård ved den gamle landsby. Mere end 80 ejendomme blev revet ned, for at gøre plads til den nye bymidte. Hareskovhvile, Mosegaarden og nogle ældre huse ved Højeloft Vænge er de sidste rester af den gamle landsby i Værløse.

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

1 kommentar til “Hareskovhvile – Det gamle stuehus for byens fineste gård”

  1. Hanne Wahlberg

    Dejlig beretning.
    Kan huske, at KP møbler startede møbeludsalg på den gamle gård inden den blev byggeplads. KP møbler fortsatte forretningen i Afholdshotellet på Ballerupvej først i halvtredserner og mener at længen ud til Kollekollevej blev bygget dengang.
    Kan ikke huske hvornår møbelforretningen lukkede . Men den var der i hvert fald i 1972.

Der er lukket for kommentarer.