Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Alternativet er gået sammen med Danmarks Naturfredningsforening om at udarbejde et kompromisforslag til brugen af Baunesletten.
Af Mikkel Kjølby
Der har været stille oo Slaget om Baunesletten de sidste måneder, men nu åbnes der igen for sluserne.
Det oprindelige forslag på 42 hektar indhegning af hele Baunesletten fik en blandet modtagelse, som førte til underskriftsindsamling og dannelsen af foreningen Bevar Baunesletten, som er i opposition til enhver form for indhegning af Den Gamle Golfbane.
Modstanden fik først Konservative og Venstre til at melde fra og siden har Socialdemokratiet haft svært ved at finde den rette balance. Dermed smuldrende flertallet bag projektet.
Nu kommer Radikale Venstre, Enhedslisten, SF, Alternativet og DN Furesø med et kompromisforslag.
– Vi har arbejdet på at finde en balanceret kompromisløsning, som flere kan se sig selv i, hvor man fortsat kan benytte store dele af Baunesletten rekreativt og uden snor på hunden. Man vil også stadig kunne gå en tur rundt om Farum sø uden nødvendigvis at komme ind til de store dyr, siger Anders Medum Groth fra Radikale Venstre.
DN Furesø er gået med til at reducere det indhegnede område.
– Vi har i DN fremlagt en vision for stor natur i Furesø. I den indgår bl.a. Baunesletten som et væsentligt element. Det er vores håb, at Baunesletten kan blive en første etape i at få et stort sammenhængende naturområde omkring Farum sø til gavn for naturen og store naturoplevelser, siger Carsten Juel, formand i Danmarks Naturfredningsforening Furesø.
Forslaget omfatter en indhegning på cirka 20 hektar, men friholder 2/3-dele af selve Baunesletten til hundeluftning og andre rekreative formål, ligesom der fortsat vil være en sammenhængende rundt om Farum Sø udenom indhegningen. Ifølge forslagsstillerne balancerer det forholdet mellem borgere, rekreativ brug og styrkelsen af naturindsatserne for en bedre biodiversitet på Baunesletten.
Projektforslaget er et bud på en minimumsløsning, for at der kan sikres helårsgræsning på området, som både vil være det bedste for naturen, for kommunens økonomi og for dyrevelfærden.
– Det bedste for naturen og billigste for kommunen ville være at indhegne hele Baunesletten til helårsgræsning. Det ville samtidig have den fordel, at hegn stort set ikke vil være synlige. Men forslagsstillerne har respekt for de indvendinger, der er kommet til et større naturprojekt på Baunesletten. Derfor er der klippet en hæl og hugget en tå, så der i kompromisforslaget er lagt stor vægt på, at den rekreative brug af området stort set kan fortsætte uændret, samt at turen rundt om Farum sø fortsat kan foretages uden at komme ind i en indhegning med store dyr, lyder det i en pressemeddelelse fra forslagsstillerne.
Mange gode grunde
Enhedslistens Øjvind Vilsholm, der er næstformand for kommunens udvalg for Natur og Klima supplerer:
– Naturen er presset i hele Danmark, og det er vigtigt, at vi i Furesø går forrest for at skabe bedre vilkår for naturen. I bund og grund handler det om, at vi mennesker skal fylde lidt mindre og give naturen mulighed for at fylde lidt mere. Med dette forslag får vi givet et lille stykke af naturen til Baunesletten til naturen samtidig med, at vi har lavet de nødvendige afvejninger for at få flere borgere til at støtte projektet.
Henrik Tyle fra Socialistisk Folkeparti siger:
– Vi skal have mere vild natur. I de senere år har vi mistet mange habitater og dermed mange plante- og dyrearter herhjemme. Flere af dem er helt forsvundet. Også i Furesø. Det skyldes blandt andet forurening med næringsstoffer, pesticider og andre miljøgifte, men i høj grad også mangel på plads og pga. opsplitning af naturområder. Den udvikling vil vi vende. Vi vil have mere vild natur og større sammenhængende naturområder og mere bynær natur.
Charlotte Torp Møller, Næstforperson hos Alternativet Furesø siger:
– Vi er midt i den sjette masseuddød, så derfor er det centralt for Alternativet at yde en målrettet indsats for igen at få en mangfoldig og vild natur i Danmark. Vi ønsker et samfund, der giver plads til biologisk mangfoldighed. Derfor er det vigtigt, at vi nu sætter ind på Baunesletten med helårsgræsning. Med forslaget sikrer vi samtidig at flere borgere får mulighed for at møde naturen på Baunesletten, når vi også åbner op for mere handicapvenlig adgange til den.
2 kommentarer til “Her er kompromisforslaget for Baunesletten – Plads til det hele”
Rigtig spændende forslag! Det ville være så fedt for naturen og os der bruger området hvis det bliver ført ud i livet.
Og der er endda blevet separat plads til de rekreative brugere af området der ikke ønsker at færdes sammen med græssere. Perfekt, det må alle da være tilfredse med.
Så vidt jeg kan se, vil hegnet stå i vejen for den ski- og kælkesport, der udfolder sig i de vintre, hvor sneen dækker området. Senest skete det i januar 2024 til stor fornøjelse for mange børn og voksne!