
Den er kendt som den reneste sø i området, men denne sommer er Søndersø blevet grøn af algesuppe. Hvad i alverden sker der?
De rekreative brugere af Søndersø har denne sommer været noget bekymrede over en kraftig opblomstring af alger. Der har tidligere været alger i Søndersø, men ikke så mange som i år. Så hvad i alverden foregår der.
Vi bliver nødt til at dykke ned i historien for at forklare det.
Tilbage i 1860´erne forsøgte Dr. Heiberg at inddæmme Søndersø til landbrugsjord. I den forbindelse blev Tibberup Å ledt udenom Søndersø i en kanal langs den sydlige bred. Dr. Heiberg opgav senere at tømme søen, da de underjordiske kilder var for stærke.
Dr. Heiberg solgte søen til Københavns Vandforsyning, som i mange årtier brugte overfladevandet til drikkevand for københavnerne. Efterhånden gik man over til at bruge drikkevandsboringer, og i 2012 blev søen solgt til Furesø Kommune. Efter sigende for 1 krone.
I 2015 blev der gennemført en biomanipulation med opfiskning af uønskede fisk. Herefter blev vandet klart og flot.
Det fik det rekreative brug af søen til at blomstre. Mange benytter badebroen på Værløsesiden til at bade.
I vinters kom der massive regnmængder og siden hård frost. Det fik hele systemet til at blokke til. Vandniveauet i Søndersø steg til nye højder. Der kom oversvømmelser af grusstierne. Det stod på i mange måneder, indtil vandet fordampede eller slap ud via røret til Jonstrup Å.
Ikke mindst var der også for meget vand i kanalen langs med Søndersø og i Lillesø ud mod Ballerupvej. Den modtager overfladevand fra Jonstrup-området.
Vandet herfra flød ind i Søndersø.
Formanden for DN Furesø, Carsten Juel, er biolog. Han peger på netop dette som en mulig årsag.
– Hvis der er et særligt problem i år, kan det skyldes at søen fik tilført vand fra Tibberup Å i vinter. Normalt løber vandet fra Tibberup Å udenom Søndersø. Men i vinter var der store oversvømmelser i Lillesø og det nærliggende område. Det bevirkede at en del af vandet fra Tibberup Å løb ud i søen via afløbet ved det lille pumpehus, hvor eller kun vandet fra Sorterenden ledes ud. Dette stod på i næsten tre måneder. Da der samtidig kan have været overløb til åen i Hareskovby, kan store mængder næringsstof være blevet tilført søen, lyder det fra Carsten Juel.
Søndersø tilføres også vand fra befæstede arealer. Ved store regnvejrshændelser kan vandet fra Kr. Værløsevej løbe ned til Søndergårdsvej og videre til Søndersø. Det er derfor man for nogle år siden lavede regnvandsbed i den ene side af Søndergårdsvej.
2 kommentarer til “Hvorfor er Søndersø grøn af alger?”
Tak for en god orientering. Ikke for lang, ikke for kort.
Algerne var faktisk værre sidste år. Men vandet var også lidt varmere.
Der er lukket for kommentarer.