Inspiration til god og klimavenlig sommerferie

Slid vandreskoene op i sommerferien og lad bilen stå.

Linda, Hanna og Maibrit fra Klimabevægelsen Furesø giver tips til en klimavenlig sommerferie.
Hanna og familien holder sommerferie i Danmark.
– Sommerferien 2023 holdt vi som sædvanligt i Danmark, fortæller Hanna.
– Jeg mindes særligt to tyske turister, der nærmest var flygtet fra heden i Tyskland og satte stor pris på det tempererede klima i Nordjylland. Vi nyder sommeren i Danmark, de lange lyse aftener, den korte transport og de mange skønne øer, fx Livø i Limfjorden og Møn. Danmark er helt særlig på grund af alt det vand, vi er omgivet af.
Ja, vejret kan være omskifteligt. Derfor har vi typisk holdt noget af ferien med aktiviteter. Det kan være højskole eller sommerlejr på Livø, der er en bilfri ø, perfekt for ferie med børn. En sådan ferie har, uanset vejret, altid været en succes.
Resten af ferien er vi typisk i sommerhus i Nordjylland eller andre steder i Danmark. Her oplever vi tit, at vejret er meget godt, lidt varieret, men begiver man sig ud, er det ofte bedre end forventet. Stormer det, opsøger vi steder med mere læ. Regner det, går vi fx på museum. En del af tiden mødes vi med de venner og familie, vi har i Nordjylland. Jeg husker kun gode sommerferier i Danmark.

Maibrit tog på tur i svenske nationalparker
– Sidste sommer var jeg nogle på ture i en af de svenske nationalparker. Den svenske natur er fantastisk, fortæller Maibrit.
– For mig betyder ferie tid til at læse bøger. Tid til at være sammen med venner og familie. Det kan enten være på tur i skoven eller ved stranden, eller det kan være tid til at lave god mad sammen. Jeg har også været på mange gode ture både til Malmø og Stockholm. Ferie handler i høj grad om, at have tid til at lave noget andet. Det kan også være at høre levende musik eller have tid til selv at være lidt kreativ eller lave noget praktisk. Jeg har også haft mange gode oplevelser med togture både rund i landet og til udlandet. Men noget af det jeg sætter utrolig stor pris på ved at holde ferie i Norden er det rene drikkevand!
Hanna supplerer: 
– Nu du siger Sverige, har vi været i Lund, samt en lille charmerende by Viken, der ligger i nærheden af Kullen. Utroligt så tæt på den dejlige del af Sverige ligger. Vi var der i december, men fik alligevel vandret en lille tur på den dejlige Kullen. Det ser ud til der er gode muligheder for gåture ved og i Helsingborg, det tænker vi at prøve i sommerhalvåret.

Linda holder sommerferie ved Kullen
Sommerferien 2024 skal mine børn og jeg tilbringe på netop Kullen – med stop ved Sofiero Slot på vejen, fortæller Linda og fortsætter, 
– Vi har før holdt sommerferier på Bornholm, også i 2023, og skal nu prøve et nyt spektakulært sted, Kullen, som ligger kun få timers kørsel fra vores hjem. En god ferie med plads til nærvær og tid i stedet for stress i en lufthavn, trafikpropper etc. Vi glæder os meget til at være i udlandet, til at bade, vandre på klipper ikke mindst den korte afstand. Den anden del af sommerferien kommer til at gå til Fyn, hvor vi skal gentage kæmpesuccesen fra 2022: En hestevognsferie. Det er en fuldstændig bilfri, og deraf meget klimavenlig ferie, når man først har skiftet bilen ud med en vogn og to fjordheste. Børnenes absolutte favorit.
– Jeg elsker sommeren på de danske breddegrader og har også gode erfaringer med ølejr på Samsø”, fortæller Linda også. 
– Ølejr findes flere forskellige steder rundt i Danmark og er en fantastisk ferieform, både hvis du vil minimere tiden i en varm bil, og hvis du også godt vil fællesskab med andre. Jeg og børnene tager også tit på kanotur, og hvorfor besværet med at tage til Amazonas, når vi kan tage på kanotur på fantastiske Mølleåen?

Vidste du, at en flyvetur til Asien fx Thailand udleder ca. 5 gange så meget CO2, som en flyvetur til Sydeuropa?
Hvis du vælger at køre i en benzinbil i stedet for at flyve, kan du næsten halvere klimaaftrykket ved en tur til Sydeuropa. Og hvis du tager toget, vil dette igen give en halvering klimaaftrykket i forhold til (benzin)bilen. Den mest klimavenlige måde at komme til Sydeuropa på er i en el-bil, men det allermest klimavenlige er at blive i nærområdet 
Tabellen viser nogle eksempler til sammenligning. De er fundet ved at benytte: https://klimatsmartsemester.se/.

Går du på opdagelse, er der ofte fantastiske steder i nærheden af, hvor du bor. Ved at vælge en klimavenlig ferie kan du være med til at begrænse tørken, vandmanglen og skovbrænde, der er ved at være normen i Sydeuropa, og som truer både vores og deres fødevareproduktion. Det vil også være med til at begrænse risikoen for de store mængder af regn, som har givet oversvømmelser her i landet. Da både for meget varme/tørke og for meget vand er konsekvenser af de klimaændringer, som er i gang.
Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest