
Handicaporganisationerne i Furesø har udnævnt Jesper Højgaard til Årets Furesøborger 2024/25. Jesper Højgaard udnævnes for hans helt usædvanlige indsats for at skaffe mennesker med funktionsnedsættelse en plads på arbejdsmarkedet.
Af Mikkel Kjølby
Årets Furesøborger er en hæder, som hvert år tildeles en person ud fra en ganske særlig indsats for lokalsamfundet i Furesø Kommune ud fra et menneskesyn, der også inkluderer mennesker med handicap.
Hanne Lindberg Kristensen, Formand for DH-Furesø, overrakte prisen til Jesper Højgaard ved DH-Furesøs åbne arrangement, Café Mødestedet mandag den 2. juni på Gedevasevang.
– Som en del af Furesø Kommunes indsats på beskæftigelsesområdet har Jesper gjort en særlig indsats for at skabe plads på arbejdsmarkedet – også til mennesker med særlige udfordringer. Og han gør en særlig indsats for at inspirere sine kollegers arbejde ud fra hans positive menneskesyn: alle skal have en chance – og om nødvendigt en til, og en til. Det gælder bare om at finde den rigtige løsning, lød motiveringen fra Hanne Lindberg Kristensen.
DH-Furesø har siden 2007 udnævnt årets Furesøborger, men nogle praktiske forhold forhindrede kåringen af Jesper Højgaard som Årets Furesøborger 2024. I stedet gælder prisen nu 2024/25.
Furesø Kommune samarbejdede med Dansk Handicap Forbund (DHF) i projektet ”Vi gør en forskel – gør du?” fra 2020 til 2022. Jesper var ansat som projektmedarbejder og bidrog med sin løsningsorienterede tilgang og sin store erfaring til projektets succes. Efter projektet har Jesper fortsat arbejdet i Furesø Kommune som fagkoordinator på beskæftigelsesområdet, hvor han gør en stor indsats for at videreudvikle projektets særlige fokusområder og implementere metoderne i den daglige praksis i bredt samarbejde med kolleger.
– Når det gælder mødet med og samarbejdet med den jobsøgende borger, har Jesper udviklet en hel særlig ”håndholdt rolle”. Borgeren mødes ikke med udgangspunkt i love eller bestemmelser, men helt ud fra borgerens behov. Mødestedet behøver hverken at være på rådhuset eller i hjemmet, men kan være på en café eller i skoven, der hvor der er tryghed og bedst mulighed for at skabe en relation. Der er heller ikke faste rammer for antallet af møder, og støtten fortsætter efter behov også under jobafprøvningen, fortæller Hanne Lindberg Kristensen, som vurderer, at Jesper Højgaards personlige egenskaber gør en forskel.
– Jesper er ikke bare en dygtig fagperson, han omtales også som en utrolig behagelig og imødekommende person at arbejde sammen med. Han er altid positiv, løsningsorienteret og har en naturlig evne til at skabe gode relationer. Over for de jobsøgende borgere med handicap eller andre udfordringer investerer Jesper sig selv, og udviser empati i en grad ud over det sædvanlige. Han er en ildsjæl og arbejder med utraditionelle metoder for et inkluderende arbejdsmarked, lyder det fra Hanne Lindberg Kristensen.
