
Farum Landsby gik nogenlunde fri af 2. verdenskrigs rædsler. Kilder fortæller dog om aktivitet i modstandsbevægelsen. Præsten og købmandens søn var blandt de aktive.
Af Mikkel Kjølby
Mens den tyske besættelsesmagt var massivt tilstede i nabosognet Værløse pga. flyvepladsen, så var der mere stille i Farum.
Der var et enkelt dramatisk højdepunkt i sommeren 1944, da medlemmer af modstandsbevægelser lavede en spærring af Farum Hovedgade netop som en tysk militærkolonne skulle passere.
Ud for bageren i nummer 67 blev der lagt sten på Farum Hovedgade. Stenene blev hentet i Villa Bondevangs stengærde lige overfor bageren.
Flere af de tyske lastbiler blev beskadiget ved mødet med de store sten. En enkelt bil blev så slemt medtaget, at den blev efterladt. En enlig tysk soldat blev udstationeret til at holde vagt ved den efterladte bil.
De lokale borgere stimlede sammen om den tyske bil og den enlige soldat. Pludselig lød der et skud. En eller anden benyttede lejligheden til at skyde den tyske soldat, som døde af sine skader.
De lokale flygtede i vilden sky af frygt for tyske repressalier, men sådan gik det ikke. Episoden medførte ikke tyske straffeaktioner i Farum.
Præsten og Karl-Henrik var aktive
Det er ikke meget, man kan finde i arkiverne om modstandsbevægelsen i Farum. Det menes, at der blev gemt politibetjente og modstandsfolk i frugtplantagen Furesølund i Stavnsholt. Den var ejet af familien bag Williams Hotel. Farum Kano- og Kajakklubs klubhus ved Farum Sø blev brugt til at opbevare våben for modstandsbevægelsen. Nonnerne på Farumgård har også oplyst, at modstandsbevægelsen fik lov til at nedgrave våben i parken.
Terkel Birkholm er 3. generation i Farum og har gennem sin familie fået overleveret informationer
– Karl Henrik Jensen, søn af købmand Jensen i Villa Bondevang ved siden af Lægehuset på Farum Hovedgade, var aktiv i modstandsbevægelsen, og måtte gå under jorden i slutningen af besættelsen, da jorden brændte under ham, fortæller Terkel Birkholm.
Lars Vedel, barnebarn af Provst Vedel, har fået samme historie om Karl-Henrik Jensen igennem sin familie.
– Min bedstefar var medlem af præsternes modstandsbevægelse og skjulte flygtninge, som skulle over Øresund i Præstegården. Jeg ved ikke om det var jødiske flygtninge eller modstandsfolk, fortæller Lars Vedel.
Terkel Birkholm har også fået fortalt historien om modstandslegenden Citronen.
– Min far fortalte mig også at Citronen under besættelsen arbejdede i et tørvekonsortium i Sortemosen og havde et værelse hos malermester Wethje på Lillevangsvej i Villa Hortensia over for udkørslen af Nordtoftevej, fortæller Terkel Birkholm.
Kilder: Majtræet december 2003. Karl Larsen Notat om Farums Historie. Terkel Birkholm. Lars Vedel. Furesøhistorien Bind 2.