Lukker efter 47 år som udstillingshus – Hvad skal der ske med Skovhuset

Skovhuset Kunst & Natur lukker som udstillingshus efter 47 og et halvt år. Foto Bastian Birk Thuesen

Skovhuset åbnede som udstillingshus den 28. maj 1977. Nu lukker Skovhuset Kunst & Natur. Det er ikke klart, hvad der skal ske med det flotte hus ved Søndersø.
Af Mikkel Kjølby
I 1970´erne lå Skovhuset som i Tornerose-søvn. Krattet voksede op omkring huset, som med lokale borgeres initiativ vågnede af søvnen som et udstillingshus. 
Skovhuset blev oprindeligt opført som sommerhus i starten af 1920´erne, men blev udvidet til bolig for Fabrikant Ferdinand Hindsgaul i 1934. Ferdinands enke Ella boede i huset frem til sin død i 1967. Herefter overtog Værløse Kommune det smukke hus uden at have en konkret plan for huset. Der blev talt om diskotek, hotel, restaurant og udlejningsboliger, men alt det forhindrede skovfredningen.
Landinspektør Per Engelhard Nielsen boede på Hejrebakken lige overfor Skovhuset. Han foreslog, at Skovhuset skulle bruges til at udstille lokale kunstneres værker. Snart efter blev SkovhusGruppen indstiftet med Bo Christensen som formand. Udstillingshuset Skovhuset åbnede den 28. maj 1977 som et toårigt forsøg på en kommunal bevilling. Grafikeren Torben Olesen blev ansat som tilsynsførende op flyttede ind i overetagen.
De frivillige kræfter arbejdede videre og fremstillede en 82-sider lang rapport og et udkast til stiftelse af Skovhus Fonden. Kulturministeriet gik ind med en treårig igangsættelsesstøtte, og Værløse Kommune fortsatte forsøgsordningen. Skovhusets Venner blev oprettet i 1979. Samme år blev Finn Bech ansat som daglig leder. Han kom til at sætte sit store præg på stedet frem til sin pensionering i 2006.
I 2020 opstod der et ønske om en professionalisering af Skovhusets drift, som ikke levede op til Kulturministeriets retningslinjerne. En ny bestyrelse satte en ny kurs med en ambitiøs profil baseret på samspillet mellem natur og kunst. Projektet blev tegnet af Lars Grambye, der blev ansat som kunstnerisk leder.
– Satsningen er blevet positivt modtaget hos både fonde og publikum, og Skovhuset har oplevet anerkendelse og stigende besøgstal, fortæller Svante Lindeburg, bestyrelsesleder for Skovhuset Kunst & Natur.

Her er det Bigert & Bergström, Tornado Trail, 2012. Det stammer fra udstillingen Naturen, det billige skidt 2021-22. Foto: Foto: Bastian Birk Thuesen .

Den nye driftsaftale med Furesø Kommune lagde op til at reducere driftstilskuddet og erstatte det med fondsmidler og øgede indtægter fra udstillingerne. Det begyndte for alvor at knibe i 2023. Lars Grambye blev opsagt som leder af Skovhuset. I foråret 2024 fortsatte problemerne. Skovhuset Kunst & Natur kunne ikke planlægge fremad pga. økonomien, idet fondene ikke giver midler til drift. I forbindelse med budgetforliget valgte Furesø Byråd helt at fjerne driftstilskuddet til Skovhuset Kunst & Natur, og så var det reelt slut.
Svante Lindeburg forklarer:
– Når Skovhuset trods den positive udvikling må indstille sine udstillings- og undervisnings-aktiviteter, skyldes det, at vores kommunale tilskud de seneste år er blevet drastisk reduceret, og med det nye budgetforlig nu er faldet bort. Uden det kommunale driftstilskud er det vanskeligt at opnå den afgørende fondsstøtte og dermed ikke længere muligt at drive huset forsvarligt, lyder det fra Svante Lindeburg.
Hvad der skal ske med Skovhuset, er ikke lysende klart. Udvalgsformand Tine Hessner (B) har dog givet udtryk for, at der skal skabes nye aktiviteter i huset.
Det forhindrer dog ikke, at udstillingshuset lukker og at den populære billedskole for børn og borgere med psykiske problemer stopper.
– Vi er dybt taknemmelige for al den støtte og det engagement, Skovhuset gennem årene har mødt fra kunstnere, samarbejdspartnere og fonde, som har været med til at sikre et højt kunstnerisk niveau i vores aktiviteter. Vi vil også rette en stor tak til de mange dedikerede, frivillige kræfter, der i hele Skovhusets levetid har gjort en stor indsats for huset.
Vi ved endnu ikke, hvad der skal ske med bygningen, men det er vores håb, at der vil blive skabt nyt liv i det dejlige hus, siger Svante Lindeburg.
Personalet er opsagt. Alle aktiviteter ophører. Bestyrelsen har nedlagt sig selv. Kunstværker, inventar og andre værdigenstande overdrages til kommunen, som fortsat ejer huset.

Hovedværket fra den sidste udstilling Terra: Morf. Marianne Jørgensens Soft Invasion, 2024. Foto Anders Sune Berg

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder

3 kommentarer til “Lukker efter 47 år som udstillingshus – Hvad skal der ske med Skovhuset”

  1. Bent Monnerup

    Hvad med at lave det om til kulturhus hvor lokale kunstnere kan udstille

    1. Katja Teinhart

      Det var jo det huset startede med at være. Og kommunen er, som jeg læser det ikke interesseret i at betale husleje for “gratis” udstillinger

  2. Agnete Wendelboe

    I sin tid, da Skovhuset lavede skiftende udstillinger som henvende sig til kommunen borgere krydret med aktiviteter som også var relevante for os, der bor i kommunen, og var nede på jorden, var gode tider for huset. Havde man holdt fast ved den form, selvfølgelig gerne med fornyelser og interessante oplevelser Det kunne man bygge videre på. Så opfandt huset samtidskunst og så gik det ned ad bakke. Udstillinger der skulle hente københavnerne ud til Skovhuset og med udstillingerne fulgte dyrt lønnede ledere. Og den form blev vildere og vildere og kulminerede med den sidste form med sære udstillinger og oplevelser, hvor naturen skulle inddrages. Tilsidst blev lederen fyret…efter at priserne steg på alt hvad man skulle deltage i i huset og lige nå at se i den begrænsede åbningstid.
    Prøv nu, at kigge ud i verden og se efter, hvad huset vil kunne bruges til, hvor tingene fungere. Gammelgård i Herlev der både har moderne udstillingen, corner udstillingen og mere traditionelle , borgernes udstilling, en forening der drager på kunstture, koncerter, undervisning, julemarked, kort sagt noget for enhver smag med tilbud der henvender sig til borgerne og også tiltrækker gæster.
    Absalonkirken på Vesterbro med alle mulige aktiviteter formet omkring fællesskabet at spise sammen. Der er sikkert andre huse, hvor kunst og kultur gribes anderledes an og går rundt økonomiske og og især er for borgerne omkring huset og for besøgende andre steder fra.
    Hvad skulle samtidskunstens lejesvende i Skovhuset istedet for at forme et hus for os.?

Der er lukket for kommentarer.