Slaget om Bauneslettens fremtid raser videre, men det projekt er småting i forhold til Naturstyrelsens forslag på et møde den 8. januar.
Natur- og Klimaudvalget skal den 24. juni tage stilling til forslaget om et græsningsprojekt på Baunesletten i Værløse.
To forslag er i spil. Hele Baunesletten på 38 hektar samt en mindre model på 23 hektar heraf 11 hektar til græsning.
Det oprindelige projekt gik på græsning hele vejen fra Baunesletten til præstegårdsjordene i Farum. I den forbindelse skulle Furesø Kommune have Naturstyrelsen havde med på planen. Der blev holdt et møde den 8. januar 2024.
Her indvilligede Naturstyrelsen i at stille et område ved Baunesletten til rådighed, men afviste store græssende dyr i Sækken og insisterede på at fastholde rekreative brug af resten af Ryget Skov.
Til sidst kom skovrider Kim Søderlund med et forslag.
– En anden mulighed for at indgå i samarbejde om naturen i Furesø Kommune er ved den tidligere Flyvestation Værløse. Naturstyrelsen vil gerne invitere Furesø Kommune til at deltage i arbejdet med at etablere et nyt græsningsprojekt på større dele af den tidligere Flyvestation Værløse. Det er styrelsens vurdering, at det i høj grad vil kunne øge biodiversiteten på sigt uden at påvirke friluftslivets muligheder, skrev Kim Søderlund ligefrem i referatet.
Furesø Kommune ejer 40 hektar ved Præstemosen og Søndersø. Lige ved siden af ligger Flyvestation Værløse. Her ville Naturstyrelsen -ifølge Alt Furesøs oplysninger – stille med 30 hektar til græsning, så man kunne få et samlet område på 70 hektar til græsningsprojekt og samtidig fastholde de rekreative aktiviteter i området.
Furesø Kommunes forvaltning har selv beskrevet projektet som lovende. I det seneste referat fra Natur- og Klimaudvalget står der følgende om området ved Hjortøgård i et notat.
– Forvaltningen vurderer, at der med en forholdsvis lille indsats kan skabes væsentlig bedre forudsætninger for et varieret dyre- og planteliv i området. Med mindre justeringer af græsningstryk og sammensætning af græsningsdyr, samt sammenlægning og udvidelse af folde, kan naturplejen overgå til naturlig græsning. Der skal fortsat være dyr som er egnede til at indgå i kommunens sociale indsats med sårbare borgere.
I øjeblikket afgræsses en stor af kommunens areal af kreaturer tilhørende private foreninger.
-Projektområdet kan på sigt udvides til at omfatte øvrige kommunale områder, samt dele af Naturstyrelsens arealer på Flyvestationen. Hegning på tværs af Perimetervejen skal dog afklares, lyder det i notatet.
Projektets forventede pris er væsentligt lavere end for projektet på Baunesletten.
Udvalgets medlemmer oplyser, at man har lavet en aftale om ikke at udtale sig før efter mødet den 24. juni. Derfor er ingen af medlemmerne vendt tilbage med en kommentar til artiklen.
1 kommentar til “Naturstyrelsen foreslog kæmpe græsningsprojekt ved Søndersø”
Det virker mere og mere påfaldende, at medlemmerne er gået i flyverskjul og ikke længere vil i dialog med kritikkere.
Tilbuddet fra Skovridderen er forbigået i dybeste tavshed
Man er helt fikseret på at det SKAL være. Baunesletten, uanset at ikke bare brugere men også Skov- og Naturstyrelsen er imod og foreslår andre områder.
jeg undrer mig samtidig over udvalgets forslag til borgerindragelse, hvor man kan indgå i en følgegruppe, men kun hvis man er positiv overfor projektet – før hen kaldte man det vist klakører.
Så var der historien om den sjældne sommerfugl, der viste sig ikke at holde stik- der jf. fagfolk nemlig tilvækst ifølge løbende tællinger på sletten.
Kommunen fattes penge siger borgmesteren – mange penge.
Så drop Baunesletten og brug pengene på børn og unge.
Der er lukket for kommentarer.