Presset stiger på Ukrainehuset – beboere skal videre

Jørgen Kristensen Rasch (tv.) og Lars Carstensen (th.) fra Rotary har været med på hele rejsen med Ukrainehuset. Nu appellerer de til, at tage hensyn til de enkelte beboeres baggrund, når de skal videre til andre lejemål.

Krigen i Ukraine får stadig flere til at flygte. Det kan mærkes i Ukrainehuset på Ny Vestergårdsvej. Nu vil Furesø Kommune sende beboere videre ud i almene boliger.
Af Mikkel Kjølby
 I foråret 2022 stillede Widex det gamle domicil på Ny Vestergårdsvej til rådighed for ukrainske flygtninge. Efter et stort pres på boligerne i starten, faldt behovet, men denne vinter er der atter kommet ukrainske flygtninge til Danmark. Nu er der fyldt helt op, og forventningen er et yderligere pres.
I dag bor der 74 ukrainere i huset. Der er fyldt helt op.
– Der er fyldt op – der er 41 værelser og der bor 74 ukrainere. I alt er der 235 ukrainere i kommunen. Der er også fyldt op i øvrige midlertidige boliger, fortæller Helle Vallentin (Ø), formand for Udvalget for Beskæftigelse og Erhverv, og fortsætter:
– Vi bliver derfor nødt til nu at anvise boliger i det almennyttige byggeri – også selv om nogle er uvillige til at flytte. Jobcentret skal snarest muligt informere alle i midlertidige boliger om, at praksis ændres nu, så ukrainerne kan nå at indstille sig på, at de muligvis skal flytte, fordi der skal være plads til de nye flygtninge fra Ukraine der ankommer til kommunen,
Udvalget har aftalt, at jobcentret skal anvise efter en konkret og individuel vurdering, hvor der prioriteres i forhold til økonomi, familier med børn og anciennitet i landet.
Ukrainehuset kom i stand på initiativ af Rotary Furesø, og betales af Widex-familierne. Viceborgmester Lars Carstensen (C) var dybt involveret i etableringen af Ukrainehuset. Han opfordrer til, at tage hensyn til de enkelte personers baggrund.
– Vi får oplyst, at alle værelser er i brug, og at kommunen er begyndt at anvise flere, ikke-relaterede, personer til samme værelse. Det er naturligvis ikke optimalt for den enkelte at man på den måde ikke har et privatliv. Så noget skal gøres, siger Lars Carstensen, som savner en indsats fra kommunens side.
.Kommunen har ikke gjort noget for at skaffe andre boliger end dem, som jeg sammen med mange andre, fik bygget på Ny Vestergårdsvej. Jeg mener at det er forkert, hvis vi ikke anerkender de svære psykiske traumer, som mange ukrainere har, selv om de er i stand til at passe et arbejde, og at det skal have en stor vægt i, hvordan vi vurderer deres boligbehov, lyder det fra Lars Carstensen.

Del nyhed

Facebook
Reddit
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Seneste nyheder