
Inden udgangen af 2025 vil Skolelandbruget blive opgraderet med toiletter, kontorer og et værksted i garagen.
Skolelandbruget har udviklet sig en vigtig brik i forsøget på at skabe en bedre og mere moderne tilgang til skolelivet. I dag har 26 talenter deres gang blandt dyrene på gården i Stavnsholt.
Nu har Furesø Kommune valgt at investere yderligere i faciliteter. Der er frigivet 1,745 mio. kr. til anden del af et projekt, som tilsammen forventes at koste 4 mio. kr.
– Vi glæder os vildt meget til forbedringerne og glæder os over den anerkendelse fra omverdenen i forhold til det arbejde, som udføres på Skolelandbruget, siger Johnny Skjoldborg Krog, daglig leder af Skolelandbruget.
I flere år har der været en øget efterspørgsel på, at kunne gå på toilettet på Skolelandbruget. På de gode dage har der været op til 300 mennesker på besøg. Hvis man samtidigt er over 175 cm høj, har toiletbesøg været svært, for døren kan ikke være lukket døre samtidigt med at man sidder ned. Og hvis man er handikappet, var det ikke muligt at aftræde på naturens vegne.
Etape 1 toiletter
Håndværkerne forventes at gå i gang med at løfte rammerne på Skolelandbruget den 19. marts. Etape 1 forventes afslutte lige inden sommerferien.
Etape 1 omfatter ombygning til flere og bedre toiletter. Der kommer i alt 5 toiletter, hvor et er til personalet. To af toiletterne får adgang udefra (det ene et handikaptoilet) og tre med adgang inde fra det gamle kaninrum. Til ”Kaninrummet” bliver der også lavet en sliske udefra, så man også kan få adgang siddende i en kørestol. I dag er kaninerne skiftet ud med slanger, gekkoer, snegle, vandrerne pinde og kælemus. Køkkenet bliver udbygget, så der kommer et rigtigt godkendt Thekøkken til de faste ca. 30 mennesker på gården.
Der hvor toiletterne skal etableres, står der i dag en John Deere traktor, den får ny plads i en lille garage, der bliver bygget, der hvor den midlertidige kontor/skurvogn i dag er placeret.
Etape 2 kontorer og personalerum
Efter etape 1 kommer ombygning af det eksisterende hjemmelavede køkken og det tidligere ”formidlingsrum” til kontor og personalerum. Det er et større arbejde i at bygge ind i stald med krav om flugtveje, indeklima, arbejdsmiljø og isolering. Der er da heller ikke oceaner af plads, men der er jo også planer om, at der på Ellegården skal etableres kontorfællesskab med Familiehuset, som Skolelandbruget i forvejen har er tæt samarbejde med.
– Der bliver så også mulighed, for at skabe rum for de af talenterne, der pludselig får behov for at arbejde med skriftlige opgaver. Der er nemlig skabt en tradition for, at hvis et talent ønsker sig et specielt dyr, så må talentet skrive en rapport med de gode argumenter og pasningsvejledning, fortæller Johnny Skjoldborg Krog.
Etape 2a værkstedet
I studser måske over at eleverne bliver kaldt talenter. Det er fordi at alle de elever på bondegården, har talent for noget.
– Næsten alle har lyst og evner til at passe bondegården og de tilegner sig viden og evner til ovenikøbet at formidle det videre. På denne måde kommer de til at nyde, at være noget for nogen og de elsker det. Men for andre er skruetrækkeren og hammeren, det der tiltrækker opmærksomhed. De er specielt gode til at slå brædder i, reparere et håndtag, rejse et hegn eller male et rækværk, forklarer Johnny Skjoldborg Krog.
Det er baggrunden for, at Skolelandbruget sammen med Fritidshjemmet Solhøjgård har ønsket at indrette et værksted i den gamle garage mellem Solhøjgård og Skolelandbruget. Her skal taget løftes, der skal sættes døre, gulvet skal rettes op og der skal indkøbes arbejdsborde og værktøj. Her kan både fritidshjemmets børn og Skolelandbrugets talenter starte deres vej mod ”Kloge hænder” og en fremtid der giver mening for talenterne og vores samfund.